For og imod carbonsko

I dag skal det handle om løbesko og helt konkret carbonsko. Hvad du kan bruge carbonskoene til, hvad det der carbon egentlig er og for og imod carbonsko.

Hvad er en carbonsko egentlig? 

Det der definerer en carbonsko er at den har en tynd – normalt buet, carbon fiberplade i mellemskummet i mellemsålen. Carbonpladen fungerer som en stiv og responsiv mellemsålsplade, der hjælper med at øge energireturneringen og reducerer træthed under løb. Carbonsko bruges oftest som konkurrencesko, da prisen for en carbonsko også typisk er højere end prisen på en mængdesko og der er færre kilometer i dem end en mængdesko.

Alphafly

For og imod carbonsko

Vi snupper plus siden først og dernæst hvad du bør have i mente inden du køber en carbonsko.

 1. Øget stivhed: Kulfiberpladen gør mellemsålen mere stiv og giver en stærk platform under foden. Dette hjælper med at øge effektiviteten af hvert skridt og reducere energitab, hvilket potentielt kan øge løbehastigheden. Og dermed også forbedre din løbeøkonomi ved netop at du kan løbe hurtigere og mere effektivt samtidig med at du bruger mindre energi.
 2. Energi-returnering: Kulfiberplader er kendt for deres evne til at lagre og returnere energi under hvert skridt. Dette kan give en følelse af ekstra “bounce” eller at skoen føles mere responsiv, hvilket gør det lettere at opretholde en højere hastighed og mindske træthed over lange afstande.
 3. Reducering af belastning: Den stivhed, som kulfiberpladen tilføjer, kan hjælpe med at reducere belastningen på ben og muskler, især i længere løb. Dette kan føre til mindre træthed og en mere komfortabel løbeoplevelse.
 4. Stabilisering: Kulfiberpladen kan også hjælpe med at forbedre løbestabiliteten ved at minimere bevægelse i mellemsålen og reducere risikoen for pronation eller supination.
Adidas Adizero Prime X Strung

Ting som du bør have i mente inden du køber en carbonsko:

 1. Kilometerprisen: Kilometerprisen er dyr i en carbonsko, da den responsive egenskab forsvinder ret hurtigt. (200-400km). Ikke ment som om du ikke længere kan løbe i skoene, men den har bare ikke længere samme fremdrift.
 2. Prisen: Prisen på carbonsko er som regel dyrere end den konventionelle løbesko – så tænk over, hvad du skal bruge skoen til. Hvis det er til din daglige træning, kan det hurtig blive en dyr sko.
 3. Stivhed: Nogle løbere foretrækker en mere fleksibel og naturlig følelse i deres sko. Carbonpladen gør skoen meget stiv, hvilket ikke nødvendigvis passer til alles løbestil og præferencer.
 4. Tilvænning: Nogle løbere skal bruge noget tid til at vænne sig til at løbe i en “stiv” sko. Fx kan ømme baglår være en side effekt af brug af carbonsko.
Asics Metaspeed Sky +

Hvilke sko kan jeg anbefale af carbonsko? 

Mine egne personlige præferencer af carbon løbesko er følgende (listet i rækkefølge)

 1. Asics metaspeed sky
 2. Adidas Adizero Pro 3 
 3. Nike Vaporfly 3 

(Klik på link, hvis du vil se skoene).

Skoene opfylder mine krav til en carbonsko som er:

 1. God pasform ( ikke for snæver, åndbar)
 2. Letvægtsko
 3. Stivhed og responsivitet

AD – Du kan altid får ekstra rabat på løbesko, løbetøj + diverse udstyr med koden Kirstinetri lige her. 

Kærligst K,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait