Min erfaring med at få lavet en løbetest

I dag skal det handle om løbetest og hvilke fordele der kan være ved at få taget sådan en. Derudover tænker jeg, at I skal med på visuel tur med mig ud og få lavet en løbetest. Det slog mig nemlig, at jeg slet ikke har fået delt min oplevelse med at få lavet en løbetest med jer. Bedre sent end aldrig ikke? 😉

Definition af en løbetest

Måske du allerede ved, hvad en løbetest er og måske ikke. Uanset hvad får du en kort lille gennemgang af, hvad en løbetest er i denne sammenhæng. Grunden til jeg tænker at det er vigtigt at få præciseret, hvad en løbetest er fordi du måske let kan tro, at en løbetest er sådan en du kan få i en sportsbutik i forhold, til hvordan du løber og lander. Det er ikke sådan en test vi har med at gøre her. Denne test som jeg vil omtale i dag er en test, hvor laktat og kondital bliver målt. En test hvor du får en fancy maske på som jeg har på på billedet nedenunder 😉

Hvad kan du bruge en løbetest til?

Helt grundlæggende kan du bruge en løbetest til, at få klarlagt dine pulszoner og pacezoner. Således at du kan træne mere præcist og ved hvad dine zoner er. Du får kort sagt et overblik over din krops fysiologiske tilstand, herunder dit kondital. De tal du får kan du som sagt bruge til både din træning, men også til at tracke din fremgang. Så hvis du fx tager en test nu her, så kunne det være meget sjovt at tage en igen fx om et halvt år og se, hvad der er sket af fremskridt.

Derudover kan en test også vise, hvor du skal ligge dit fokus træningsmæssigt – skal du fx øge din udholdenhed? Skal du have fokus på fart? Ikke at du så kun skal træne udholdenhed eller kun have fokus på fart, men det kan være dit fokusområde 🙂

Hvordan fungerer en løbetest?

Der er forskellige fremgangsmåder i forhold til løbetests. Nogle steder kombinerer man en submax test, maxtest med en styrketest, andre steder med en udholdenhedstest som varer i en hel time.

Kig inden du bestiller tid, hvad du går efter. Jeg har ikke selv prøvet at få taget en udholdenhedstest, men til gengæld en submax test og en maxtest OG det er det som jeg kan fortælle dig lidt om i dag 🙂

Jeg fik personligt taget min test ved Vo2lab på Østerbro og fremgangsmåden var som følgende:

Submax test (25 minutters varighed ish) – Måling af laktattærskel (også kaldet LT, syregrænse, anaerob tærskel, FTP mm.)

Denne test blev lavet som en trappetest, hvor level øges hvert 4. minut. Efter hvert level blev der lavet en måling af blodlaktat og puls. Jeg hoppede simpelthen af båndet og fik et lille prik i fingeren og så løb jeg videre i 4 min i et højere tempo.

Fra hvile og frem til laktattærskel stiger laktatniveauet i blodet lineært. Når man passerer sin laktattærskel ses der en større (eksponentiel) stigning, hvilket indikerer at tærsklen er nået. Her noteres tempo og puls som bruges til at udarbejde dine personlige træningszoner. Ps. hvis du er nåleforskrækket ligesom mig, så bare rolig. Det gør faktisk ikke ondt og man må gerne kigge væk imens 😉 OG jeg fik et prik i forskellige fingere, så det ikke kun var den samme finger som blev udsat for av av.

Efter submax testen kom det til maxtesten, hvor masken (Vo2 max maske kalder vi den i dag) kom på. Den i sig selv gav mig lidt klaustrofobi, men det gik. Man kan faktisk godt trække vejret med den på, selvom det mentalt ikke føles sådan først 😉

Denne test var den der varede i kortest tid. Jeg tror min test var omkring 9-10 minutter. Jeg havde stadig pulsmåler på og tempoet steg så undervejs. Testen blev egentlig ved indtil jeg ikke kunne mere – SÅ det gælder altså om at presse sig selv MAX her. Hvilket jeg i øvrigt er rigtig rigtig dårlig til. Mentalt giver jeg op langt før min krop, men jeg øver mig 😉

Hvad jeg anbefaler inden en test

Tænk på at din krop gerne skal være springfyldt med energi den dag, hvor du skal have lavet din test. De pacezoner og pulszoner som du får fra testen kommer til at danne grundlaget for din træning den næste periode, så det dur ikke, at du stiller med en halv slatten krop på dagen. Tallene du får efter testen skal jo gerne afspejle dit egentlige niveau og ikke hvad du kan præstere på en halv god dag.

Derfor så husk helst ingen koffein på dagen, ingen mad lige op til testen. Du skal bestemt heller ikke faste eller sultestrejke op til. Spis hvad du plejer, men stop gerne med mad 3 timer før en test. Hav helst ingen hårde træningspas et par dage op til testen, så du er sikker på at din krop er klar og restitueret. Drop ikke alt træning, men hold det roligt/jævnt så du ikke saver dig selv over inden og står med et garmin ur der siger 48 timers restitution anbefales 🙂

Kærligst K,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait