Tips til Eremitageløbet i Dyrehaven

Traditionen tro deltog jeg i går, søndag d. 8 oktober 2023, i den 54. udgave af Eremitageløbet som foregik ude i Dyrehaven.

Solen skinnede, som den også gjorde sidste år, ingen vind og temperaturen sagde 8 grader da vi ankom til Dyrehaven Et helt perfekt vejr til at race i efter min mening. Ikke for koldt, ikke for varmt – bare helt ideelt 🙂

Selve løbet

I år startede vi omtrent 11.700 mennesker, som alle løb på de smukke stier og veje gennem Dyrehaven og op forbi Eremitageslottet. Traditionen tro så vi også kronvildt ude i horisonten. Et smukt syn og virkelig idyllisk at løbe i. Faktisk startede selve løbet allerede tilbage i 1969 og har siden da været afholdt alle år på nær et under COVID-19, som jeg mener blev aflyst.

Og nu til en lille funfact om selve ruten – Ruten startede egentlig i sin tid på 12,1 kilometer, men blev efter første år ændret til 13,8 kilometer, og siden 1983 har ruten lydt på 13,3 kilometer. Så den rute som jeg løb i går har altså været den samme igennem de sidste 40 år 🙂  

Jeg vil beskrive løbet som et vaskeægte motions/hygge løb i smukke omgivelser. Det er min opfattelse at de fleste som deltager i løbet er der for at nyde løbet, nogen for traditionens skyld og andre for det sociales skyld. Der er dog også stadig en mindre gruppe, som er der for at løbe så stærkt som muligt. Det er dem som starter forrest oppe.

HVIS du ikke har prøvet at løbe i Dyrehaven, så synes jeg næsten at du skylder dig selv det. Om det så er til Eremitageløbet eller en anden vilkårlig dag. Grunden til jeg foreslår det er fordi det ER virkelig en smuk smuk natur at løbe i, og faktisk blev området i Dyrehaven i 2015 optaget på UNESCOS verdensarvliste. Måske endnu en god grund til at aflægge et besøg i Dyrehaven 🙂

Selve ruten

Selve ruten på 13.3 km er ret kuperet og underlaget skifter en del gange undervejs. Så du løber altså i alt fra græs til asfalt, til grus og små smalle skovstier/markstier hvor der kun er to spor. Der er nogle højdemeter undervejs, men intet vildt og voldsomt – what comes up, must come down 😉 OG ps. der er en vandpost på toppen ved Eremitageslottet, så efter at have løbet op ad, er der ellers mulighed for at få slukket tørsten.

Dog vil det være en god ide lige at afprøve at løbe i bakker inden løbet, hvis du aldrig har prøvet det før. De sidste 300-400 meter består af en lille bakke op mod mål. Du kan vælge at tage denne bakke som en som en spurt og give den fuld gas og måske vinde spurten. FORDI selve løbet er nemlig på sin vis delt op i to – du kan selvfølgelig vinde selve løbet ved at komme først, men du kan også vinde bakkespurten i sig selv. Se eventuelt ruten her nedenunder 🙂

Træningen op til

Som nævnt ovenfor så er Eremitageløbet kuperet, på nogle strækninger utrolig smal og med nogle højdemeter undervejs. Det er dog ikke noget, som skal skræmme dig væk på nogen måder. Det er noget du kan træne inden. Udover din almindelige løbetræning vil jeg anbefale dig at få trænet nogle bakkeintervaller og ud og se om du ikke kan finde nogle bakker at løbe op ad. Hvis du bor i Københavns området kan du fx løbe en tur i Søndermarken, hvor der er rig mulighed for at finde nogle bakker.

Hvordan det gik for mig + valg af sko

Vi kom alt for sent ud til Dyrehaven – i hvert fald i forhold til den lange lange kø der var til at hente startnumre. Den kø kom bag på mig, da der ingen kø var overhovedet første år jeg deltog. Det gjorde også jeg blev stresset over, om vi nu også nåede at få nummer på maven og jeg spurgte faktisk også Jonas om vi ikke bare skulle løbe vores eget løb, så vi undgik alt det venten og kø. Det mente Jonas dog ikke.

Jeg skulle virkelig også tisse inden, så Jonas blev i køen og jeg løb mod toiletkøen, som bare ikke rykkede sig en millimeter. Endnu mere stress. Normalt kan jeg ikke få mig selv til at tisse i det fri – så hellere klemme ballerne sammen, men jeg kunne godt regne ud, hvilket løb jeg ellers ville få. SÅ ud i skoven med mig.

Vi fik også numre, fik dem sat på, men vi skulle så også indlevere vores taske, hvor der også var kø. Stress igen. Den mest forfærdelige time længe med ene af stress. OG vi nåede slet ikke op til vores startgrupper. Det var ganske umuligt, da det er en smal sti og med 11.700 mennesker, så kræver det altså lidt mere end 4 min at nå at stå det korrekte sted.

Så jeg startede altså i en gruppe som løb 15 min langsommere end jeg havde planlagt. Derfor måtte jeg ud i rabatten og løbe og overhale. Første kilometer blev i 4:54. 24 sekunder langsommere end forventet. Næste i 4.08, 3 km i 4.10 og mine snørebånd gik op efter at have løbet i diverse grene, græs og huller.

Min energi var ved at være brugt på at bruge tændstikker. Mit tempo skiftede mellem 3:55 og 5:30 og det var som om at menneskemængden bare ikke ophørte og jeg kunne se, at det ville blive en kamp de næste 10 km, så jeg valgte her at stoppe og bare jogge hjem. Så frustrerende og tankerne om ikke at løbe over målstregen sløjfede mig mange gange. Det var ikke det jeg kom efter – at blive fanget i menneskemængden. Jeg besluttede mig dog for at løbe over målstregen og på trods af, at jeg joggede den hjem fik jeg alligevel en nål for at være blandt 25% hurtigste kvinder. Den skulle lige synke ind og jeg blev glad for jeg alligevel løb i mål. Tiden blev 1.03.40sekunder og gennemsnits pace på 4:48.

Skovalg Nike Vaporfly 3

Mit skovalg faldt på Nike Vaporfly 3 i pink. Du kan se den lige her. Det er en racesko med carbonplade i. Letvægtssko – 165 gram og et hældrop på 8mm. FED sko som sidder godt til på foden og giver støtte. Det eneste minus ved skoen er når du løber på grusstier og off road, så kan stenene let sætte sig fast i det hulrum der der under skoen. Jeg havde fx to store sten siddende i skoene efter løbet. Men det er svært at vælge en sko, som er super til både græs, asfalt og grus synes jeg. Særligt hvis man også gerne vil have en sko med lidt speed i.

Så jeg fortryder slet ikke mit valg af sko. Skoen leverede farten uden tvivl, men menneskemængden satte en stopper for det. Næste gang må skoen få lov til at udleve sit fulde potentiale 😉

REKLAME – koden Kirstinetri kan som altid bruges for at få ekstra rabat på Top4running.

Transport til Dyrehaven

Hvis du bor i nærheden af en S-togs station vil jeg næsten anbefale dig at hoppe på C linjen og tage toget til Klampenborg. Der er lidt gå gang fra stationen, så kom i god tid eller tag din cykel med.

Gode råd til raceday

  • Kom i god tid og vær forberedt
  • Sæt god tid af til toiletbesøg – som regel er der få toiletter og alle skal tisse på samme tidspunkt 😉
  • Hav gerne hentet dit startnummer før dagen
  • Hav gerne lagt dit tøj klar dagen før
  • Spis et let måltid 3-4 timer inden racestart og husk væske løbende
  • Gå gerne op til dit startsted/startgruppe i god tid, så du sikrer dig at stå det rigtige sted, når startskuddet lyder. Hvis du først kommer langt bagud og skal bruge tiden på at overhale, så mister du allerede en del tid der.

Hvad det koster og hvor du kan tilmelde dig til 2024

Lige i dag, i skrivende stund, 09.10.23 kan du score en billet til 275kr. Ellers kan du som early bird få den til 319kr. Du kan derudover vælge at løbe i en officiel t-shirt eller du kan donere t-shirten i stedet. Du kan købe billetten ved at trykke lige her.

Løbet næste år finder sted d. 6 oktober 2024 og løbet begynder kl. 11.00. I år begyndte vi kl. 11.00 SHARP. Du kan ved tilmelding vælge om du vil have tilsendt t-shirten/nummer for 50kr ekstra eller dagene op til hente det ved Lyngby storcenter. Jeg vil nemlig ikke anbefale dig at hente dit startnummer på selve dagen. Vi begik selv den store fejl i år, at tage derud en time før start og tro, at vi kunne hente numrene, Det kunne vi i princippet også – MEN jeg overdriver virkelig ikke, når jeg siger køen var omkring 2-300meter lang. Det eneste minus ved løbet er, at man ikke modtager en medalje bagefter. I min optik ville jeg hellere have en medalje fremfor en t-shirt og dem der ikke vil have en medalje kunne jo vælge at donere den, ligesom man kan nu med t-shirten.

Det var lidt kort om Eremitageløbet – tak fordi du læste med 🙂

Kærligst K

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait