Udstyrsliste til svømning

I det følgende vil jeg komme med mit bud på, hvad der er “Must haves”, “Dont need” og “Nice to have” i udstyrskategorien. Min erfaring er at du let kan købe dig fattig i udstyr og at alt udstyr ikke er nødvendigt, så derfor vil jeg prøve at guide dig til, hvad der er vigtigst at anskaffe til en start. Jeg har linket til alle de produkter jeg bruger, så du let bare kan klikke på fx. “Pullbouy” og komme direkte ind til den jeg bruger.

Udstyrsliste med “Must have”, “Nice to have” og “Dont need”.

Pullbouyen har jeg sat på som “must have”, da jeg virkelig selv havde god gavn og glæde af den. Og i øvrigt stadig har. I starten er pullbouyen god til at hjælpe dig med at sikre en god placering i vandet, opdrift, holde balancen og lade dig fokusere fuldt ud på dine armtag og rotation. Efter at have fundet balancen og fået mere fremdrift på i vandet, bruger jeg pullbouyen til at have fuldt fokus på mine arme, armtag og styrken i dem. Når jeg bruger pullbouyen er det udelukkende mine arme, der får mig fremad uden hjælp fra benene. 

Min oplevelse er at det er meget forskelligt, hvor meget triatleter bruger deres ben undervejs, men personligt vil jeg helst selv spare kræfterne i mine ben så meget som muligt, så de er klar til cyklingen og løbet. Og så kan det være en endnu bedre ide, at styrken og poweren kommer fra dine arme. Jeg bruger selv en fra Speedo.

Svømmebriller er et must have, så du kan orientere dig under vandet. Det vigtigste med en svømmebrille er komfort og pasform. Min egen oplevelse er, at det er meget individuelt, hvilke svømmebriller der passer en og det derfor kan være en god ide at tage ud og prøve nogle par på for at finde ud af, hvilke du går med. 

Openwater briller, indendørs briller eller begge dele

Jeg har personligt selv et par til open water og et par til indendørs. Der er lidt andre krav til en open water brille på grund af vejrforholdene, så her er linsens farve vigtigere. Og linse farver er der altså en del af, så nu får du en lille guide til, hvad der er til hvad og hvornår det kan bruges hvornår;

  • Smoke – reducerer blænding fra solen med en anelse farveforvrængning 
  • Klar – perfekt til overskyede dage med et godt udsyn.
  • Blå – perfekt til overskyede dage, men en anelse mørke. Fine til indenfor
  • Polarized – perfekt til open water, da de filtrerer lyset og du vil ikke opleve at blive blændet. Fint udsyn. 
  • Mirror – reducerer lys + mindsker blænding. Kan både bruges inde og ude.

Så du kan altså enten vælge at have to par briller eller købe et par som fungerer fint til både indendørs og udendørs. For eksempel et par med mirror linse. Jeg har selv dem her til både indendørs og udendørs:

Og dem her udelukkende til overskyede dage open water: 

Plade er også en af mine must haves, da den i starten er virkelig god at have til at øve fx “catch up” øvelsen, men også til at træne benspark på ved at have pladen liggende foran en med hænderne på. Du kan i de fleste svømmehaller låne en plade gratis og jeg vurderer ikke pladen til at have en afgørende faktor i din træning, så for de flestes vedkommende er det nok bare at låne de gange man skal bruge den i svømmehallen. Jeg har denne her plade: 

Centersnorklen har jeg sat på som ´nice to have`, da du sagtens kan svømme uden den, men alligevel så er den altså ret så nyttig, særligt til teknik og benøvelser. Centersnorklen gør nemlig sådan, at du fuldt ud kan koncentrere dig om det tekniske, uden at du også skal koncentrere dig om at skulle op og trække vejret. Ret så praktisk. Der findes flere forskellige snorkler og både med og uden rem. Her foretrækker jeg selv med rem, fordi så føler jeg den sidder bedre fast, men det er en smagssag. Det du skal være opmærksom på med en snorkel er at rengøre den engang imellem, så der ikke dannes mug inde i snorklen. Du kan bruge en lille børste eller tandbørste og nemt skille den ad. 

Jeg har Arena centersnorkel Swim Pro 3;

Finner, svømmefødder er i kategorien ´nice to have´, da de ikke er uundværlige i din træning, men vigtige. Det er faktisk lige før jeg ville sætte dem på ´need to have´ listen, da de virkelig gør en forskel i svømmetræninger. Det jeg synes de hjælper dig med er at have en god kropsposition i vandet samt sikre en opdrift i vandet. Du behøver ikke koncentrere dig specielt meget om dine ben, hvis du har finnerne på og det kræver ikke særlig meget at komme fremad, så du kan i stedet koncentrere dig om din vejrtrækning, armtag, hovedposition eller det tekniske. 

Jeg har selv Arena Powerfin Pro, som er en kort finne med hælkappe.  

Næseklemme har jeg sat på som dont need. Jeg havde den selv som en start, da jeg ellers trak en masse vand ind gennem min næse. Og klorvand igennem næsen gør altså ondt. Jeg kan huske, at jeg i sin tid spurgte min svømmeunderviser, hvordan jeg lukkede af for min næse, men det kunne han ikke svare på. Hvis du spurgte mig nu hvordan jeg gør, så ville jeg heller ikke kunne give dig et svar på det – det sker nemlig bare helt automatisk. I min optik er en næseklemme dont, fordi hvis du har den på til et stævne og får et spark over næsen og den ryger af, ja så er du på den. Så for at gøre det lettere for dig selv til stævner, så kan du ligeså godt fra start vende dig til ikke at have alt muligt ekstra udstyr på. 

Finger paddles + hand paddles er begge sat på som `nice to have´, men kan egentlig også være med i ´must have´ kategorien. Jeg vil ikke anbefale dem til en helt nybegynder, da det også kræver lidt teknik at bruge dem. Men når du først får nogenlunde styr på teknikken, er de virkelig gode i forhold til at arbejde med din styrke i armene og finpudse din teknik. Med finger paddles på mærker man hurtigt, hvis der er noget helt off med ens teknik. Samtidig vil du kunne trykke ekstra hårdt på vandet og dermed også forbedre dit catch på vandet. Af finger paddles bruger jeg de små fra Arena, som kaldes “Arena finger paddles Elite”. 

Hand paddles har næsten samme effekt som finger paddles, men kommer i en større udgave. De stiller noget større krav til dine skuldre og styrken, men som med alt andet så skal dine skuldre også lidt vænnes til det, så gradvis opbygning kan altid anbefales. Personligt bruger jeg ikke hand paddles, da finger paddles er fint for mig i træningen. Så de kommer for mit vedkommende ind på en ´Dont need´. 

Elastik til benene (Ankle strap) er genial, hvis du gerne bare vil have fokus på dit armtag og bruge dine ben så minimalt som muligt. Elastikken gør at du kun minimalt kan bevæge dine ben. Du kan købe et elastik til svømning, men hvis du har et andet billigt kort træningselastik eller en brugt cykelslange, så kan du også sagtens bruge det til rundt om fødderne. 

Ørepropper er til for at undgå vand i ørerne og de er sat på som ´nice to have`. Jeg bruger dem selv udelukkende til i starten af sæsonen, hvor vandet er koldt og til stævner, hvor jeg gerne vil undgå vandet i ørerne. Min egen oplevelse er, at jeg bliver mere svimmel og utilpas, hvis der kommer alt for koldt vand ind i mine øre. En anden taktik er at tage to badehætter på for at undgå vandet i ørerne og kulden.     

Tak fordi du læste med –

Kærligst K

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...