De forskellige distancer indenfor triatlon

Hvis man slår triatlon op på Wikipedia står der: “Triatlon eller triathlon er en multisportsgren og olympisk disciplin bestående af svømning, cykling og løb i netop denne rækkefølge.” 

Det rammer egentlig meget præcist, hvad triatlon er og består af, nemlig: svømning, cykling og løb. Selve svømmedelen består af svømmestilen crawl, med det i mente at en del faktisk svømmer brystsvømning til selve stævnerne og det er også tilladt. 

Cyklingen foregår som regel enten på en racercykel, triatloncykel (TRI cykel), gravel cykel og nogle deltager også på deres hverdags cykel eller en mountainbike. Det er lige før, at det kun er fantasien der sætter grænser og så alligevel ikke. Hvis du deltager til et stævne, så er der nogle regler i forhold til din cykel. Den skal være funktionel, kunne bremse osv. Det sidste håber jeg dog på, at alle cykler kan ude i trafikken 😉

Min egen erfaring er at valget af cykel også afspejler, hvilken distance vi taler om indenfor triatlon. Der findes nemlig en række forskellige distancer indenfor triatlon, og dem tænker jeg at du, kære læser, skal præsenteres for. Fælles for alle distancerne er at du starter i vandet, kommer op til skiftezone T1, finder din cykel, tilbage fra cykelturen og til skiftezone T2,  hvor du finder dine løbesko for til slut at løbe over målstregen.  

4-18-4 distancen  

Lad os starte med den korteste distance først, nemlig 4-18-4 distancen. Distancen består ikke af 4 km svømning, som man måske godt kunne fristes til at tro, men derimod;

400 meters svømning, 18 km cykling og 4 km løb. Til flere større stævner så som Ironman Copenhagen, ligger denne distance gerne en dag eller to forinden 🙂

Sprint distancen 

Sprint distancen består af følgende; 750 meters svømning, 20 km cykling og 5 kms løb til slut. 

Så den minder altså meget om 4-18-4 distancen, men hvor svømmedelen næsten er fordoblet ved sprintdistancen til de 750 meter. 

Ved de kortere distancer, eliteniveau, er det også ofte her vi vil se, at det er tilladt at “drafte” på cykeldelen. Drafting er omsat til praksis, at man gerne må ligge på hjul af hinanden på cykeldelen. Normalvis vil afstanden mellem cyklerne skulle være alt mellem 10-20 meter til triatlon stævner. 

Olympisk distance 

Den olympiske distance, som faktisk var repræsenteret ved OL i Sydney i 2000, består helt klassisk af; 1500 meters svømning, 40 km cykling og 10 km løb. Denne distance konkurrerer flere professionelle triatleter på og i sommeren 2024 afholdes OL i Paris, hvor denne distance selvfølgelig også er med på programmet 🙂

Den olympiske distance er der lavet en række afgreninger af og måske du bedre kender dem under betegnelsen “Kvart jernmand”. Denne distance afholdes der en række af i Danmark i løbet af foråret og sommeren. Og her er det mere klassisk at svømmedelen er omkring 1000 meter lang, frem for de 1500 meter som ved den olympiske distance.   

Kvart jernmand (¼) 

Min erfaring er at distancen på disciplinerne kan svinge her. Mit indtryk er at meter og kilometertal bliver bestemt af, hvordan det lige passer bedst med cykelrute + løb. 

Eksempler på forskellige distancer på “kvart jernmand” er: 

  • Aalborg triathlon stævne: 950 meters svømning, 45 km cykling og 10,5 km løb. 
  • Kalvebod triathlon stævne: 1000 meters svømning, 40,5 km cykling og 11 km løb. 
  • Jels triathlon stævne: 950 meters svømning, 44 km cykling og 10,2 km løb

Som den opmærksomme læser nok allerede har spottet, så er distancerne tæt på at være de samme, men alligevel så langt væk fra hinanden, at man på ingen måder kan sammenligne tider fra et stævne til et andet. 

Halv ironman/halv jernmand

Denne distance består helt klassisk i: 1900 meters svømning, 90 km cykling og 21,1 km løb. 

Denne distance har jeg faktisk ikke set så mange varianter af, men den er typisk som de distancer der er nævnt i det ovenstående. Den er præcis det halve af den fulde længde indenfor triatlon 🙂

Ironman – hel jernmand 

Så kom vi til den fulde distance – nemlig en hel jernmand. Også kaldt Ironman. 

Distancerne her er som følgende; 3800 meters svømning, 180 km cykling og til slut et marathon, 42,2 km. 

Jeg har selv oplevet at mange forbinder triatlon med netop den fulde distance. Men man kan altså godt dyrke triatlon uden at skulle bevæge sig ud på den fulde distance. 

Ironman blev introduceret og afholdt første gang tilbage i 1978 på Hawaii. Og siden da har Ironman World Championship i Kailua-Kona på Hawaii været yderst populært og krævet at man kvalificerede sig til det. Tidligere afholdte man stævnet med deltagelse af både mænd og kvinder, men det er nu for første gang delt ud, så mænd og kvinder kører skiftevis mellem Frankring og Hawaii. i 2023 er det kvinderne der racer på Hawaii og i 2024 er det mændenes tur. 

Jeg håber, at det gav dig et lille indblik i distancerne indenfor triatlon.

Kærligst K,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...