Mentaltræning part 2

Jeg har før skrevet om mentaltræning og hvad du selv kan gøre for at træne det mentale aspekt, inden dit race. Du kan læse mere lige her. I dag vil jeg uddybe emnet, så du forhåbentlig kan stå så knivskarp som muligt til dit næste race.

Mine erfaringer

Det jeg oplever i forhold til andre og bestemt også i forhold til mig selv, er at der er lagt mange træningstimer op til et race. Du har knoklet hårdt og lagt tiden i at nå dit mål og det er DET som skal frem på selve raceday 🙂 Alt dit hårde arbejde skal bruges på raceday. Hvordan kan du så komme til det? Det er faktisk ganske simpelt og så alligevel ikke. Der hvor jeg oplever, at det går galt er ens egen tankegang spænder ben for en. Typisk kommer alle mulige undskyldninger op såsom;

 • Jeg har ikke sovet ordentlig denne uge
 • Jeg har ikke trænet ordentlig den sidste uge ( OG hvad så, hvis du så ellers har passet din træning de sidste mange måneder – så spiller den uge altså ikke den afgørende rolle) 🙂
 • Jeg har trætte ben
 • Fortsæt ikke selv listen 😉

I min optik er det alt sammen undskyldninger du godt kan pakke langt væk. Ok at tænke tanken, men send den afsted igen ud i atmosfæren med raketfart. Den gavner dig ikke. Din krop er et vidunder. Den kan faktisk meget mere end du selv lige tror og hvis du blot giver den lov, kan I faktisk lave noget ret så magisk sammen. Skabe en ny personlig rekord.

Flugten til Hvalpsund tri stævne

Det mentale før racet

Lav en strategi for dit løb inden. Brug visualiserings kræften. Forstil dig selv stå klar på startlinjen, hvordan du løber afsted i dit planlagte pace. Dit energiindtag fungerer spot on, du får drukket tilstrækkeligt. Det brænder og niver, men det er FEDT. Du ved at det gør lidt ondt (OKAY så meget ondt). Men hvornår har det ikke været værd at kæmpe lidt for at opnå noget fedt? Du er på vej til en personlig rekord. Forstil dig selv løbe over målstregen, få medaljen over hovedet og mærk den fede følelse efter du har løbet over målstregen.

Og så skal du selvfølgelig træne det mentale i din træning også. Have nogle pas, hvor du bliver presset, hvor du har lyst til at stoppe, men alligevel fortsætter. Forbered dig selv så godt som muligt.

Det mentale under racet

Det mentale aspekt kommer i høj grad også i spil UNDER dit race. Særligt hvis tingene ikke helt går som planlagt eller/og når det bliver hårdt. Typisk vil din reptil hjerne tage over, hvis der sker noget uventet og du vil falde tilbage til impulsive reaktioner og gamle mønstre, måske panikke lidt oven i købet. Særligt her skal du være opmærksom på hjernens spil og nå og stoppe den før den kører helt i selvsving.

Prøv og tænk rationelt og få dig selv ud af den situation, som du er havnet i. Hvordan kommer du bedst muligt videre herfra? Træn det på forhånd. Hvad gør du hvis slangen punkterer? Jamen så skal du jo skifte den for at komme videre herfra. Stille og roligt som du allerede har trænet på forhånd. Du mister lidt tid ja, men jeg kan garantere dig for, at du mister endnu mere tid, hvis du panikker. RO PÅ, træk vejret og tænk. You got this.

Ved du på forhånd, hvornår det vil blive hårdt under dit løb? Så forbered dig på det. Hvad gør du? Afled dig selv ved;

 • At synge en sang
 • At tælle til 10
 • At se hvilket mærke de andre løbere løber i.
 • Mind dig selv om at det skal være hårdt – du har trænet til det. Pain is temporary.
 • Tænk på hvem du gør det her for – dig selv, din kæreste, hund, barn.

Ting du ikke skal gøre;

 • Tale dig selv ned under racet. Du er sej! Du har stillet til start, du løber. Fortsæt! Ingen grund til at slå dig selv oven i hovedet – selv ikke hvis noget går galt. Se det som en læring til næste gang. Særligt begyndelser er svære og ingen kan forvente du er ekspert, til noget du er i gang med at lære.
 • Ikke træne det du skal ud og lave. Hvis du skal cykle udenfor, jamen så nytter det jo ikke noget, at du ikke cykler udenfor, men kun sidder indenfor. Tanken er at du skal gøre dig selv så tryg som mulig inden racet.

Nervøsitet inden race

Nervøsitet inden et race er HELT almindelig. Hjemme ved os taler vi også om racemave. Jeg skal ALTID tisse 2-4 gange før start. Jeg er så nervøs og tænker, at jeg hellere vil bakke ud. Jeg har ikke brug for den personlige rekord. Tiden inden start går er så frygtelig. Høj puls og adrenalinen pumper rundt. Puha! Men så snart starten er gået, så forvandler den høje puls og adrenalinen sig til power og et energiskud. Nerverne er væk og fokus er på at komme i mål. EYES ON TARGET! Ærligt så tror jeg ikke, at jeg kunne præstere lige så godt, hvis jeg ikke havde nerverne.

TAK fordi du læste med – KH K.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...