`Need to know` om løbesko

I dag skal vi igennem nogle af de mest stillede spørgsmål, som jeg har fået omkring løbesko plus nogle punkter, som jeg selv tænker er relevante at videregive. SÅ sæt dig endelig godt tilrette og læs med 🙂

Skal løbesko være “for” store?

Personligt løber jeg selv i et par løbesko, som er et halvt nummer større end mine normale hverdagssko. Det gør jeg fordi min erfaring er, at hvis jeg kommer ud på de helt lange turer eller varme turer for den sags skyld, jamen så kan mine fødder godt hæve lidt op og så må der altså gerne være lidt ekstra plads til fødderne. Måske det også er opskriften på, at jeg har undgået vabler eller blå negle på mine tæer. Det er ikke til at sige, men jeg har ikke lyst til at afprøve om det nu også er tilfældet 😉

For mig fungerer det at der er 4-5mm luft fra tåspids til skoens front.

Skal en løbesko løbes til?

Den er lidt mere tricky. Mit svar vil være at skoen skal føles rar fra start. Den skal sidde godt på din fod lige fra starten af. En løbesko skal ikke gås til ligesom en stiv støvle. Den er dog lidt tricky fordi jeg personligt godt kan føle, at en sko kan vokse på mig efter nogle løbeturer. Dog må et par løbesko dog aldrig føles ubehagelige at have på eller give smerter. Tommelfingerreglen her er at skoen skal føles rar at have på lige fra det sekund du tager dem på.

Hvilken slags løbesko skal jeg vælge?

Det korte svar vil være; du skal vælge en sko som passer til din fod. Er du neutral løber, overpronationsløber, supination eller har du nogle skavanker? Dernæst ville jeg vælge en sko efter, hvad jeg skal bruge den til. Hvis jeg primært skal løbe i skov eller trail, ville jeg ikke gå efter en stiv carbonsko. Til trail ville jeg gå efter en sko med noget greb på i sålen, så jeg har noget at stå fast med op og ned af bakkerne.

Hvis du som jeg primært løber på fortov, løbebånd, asfalt og stier så ville jeg gå efter en god all around sko, som er komfortabel og som har god stødabsorbering. Det kunne fx være Asics GEL-NIMBUS 25, som jeg har anmeldt i dette indlæg.

Kan løbeskoene vaskes i vaskemaskinen?

Nej. Det har jeg selv afprøvet og det kan ikke anbefales. Skoene var slet ikke som før efter en tur i vaskemaskinen. Det var som om de var gået ud af form. Derudover vil en tur i vaskemaskinen være kunne være med til at ødelægge limningerne i skoene . Så nej ikke en tur i vaskemaskinen. Hvis du har brug for at vaske dem, så tag sålerne ud af skoene og find en spand vand du kan ligge dem i UDEN vaskepulver.

Må man gerne bruge samme sko til både løb og gang?

Man må gerne. Men som jeg har skrevet om i dette indlæg, så skal løbeskoen gerne have omkring 24 timers ro efter brug, så skummet kan falde på plads igen. Såfremt man ikke gør det, så vil stødabsoberingen ikke være den samme. Det samme gælder altså også, hvis du har gået i skoen hele dagen og tænker den skal med en løbetur om aftenen. Her ville jeg personlige tage en anden sko på.

Kærligst K,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...