Hvad er laktat tærskel træning?

I dag skal det handle om laktat tærskel og hvad det egentlig er for noget. Måske du har hørt andre siger, at de har tærskel træning eller set benævnelsen LT træning. De ting vil jeg prøve, at gøre dig klogere på i dag.

Så hvad er laktat tærskel egentlig

Laktat tærskel er kort sagt der, hvor laktat akkumuleres i blodet. Træningen er altså også rimlig hård. Der er ikke tale om en stille og rolig joggetur eller cykeltur. Vi er på nippet til at have gang i den anaerobe motor.

Laktat kan fx måles ved en løbetest, hvor det er muligt at måle på, hvornår du begynder at danne laktat (mælkesyre). Det gøres ved et lille prik med en nål og en dråbe blod. Jeg fik selv taget en løbetest ved Vo2lab på Østerbro, hvor jeg i alt fik 3 små prik. OG det gør ikke særlig ondt – siger en som er hunderæd for nåle normalt 😉 Anders er yderst kompetent og det var helt tryg at få lavet målingerne 🙂

Løbetest ved Vo2lab

Fakta om laktat

  • Laktat bliver hele tiden produceret i dine muskler. Ved hvile og lavt aktivitetsniveau kan din krop ”rense” laktaten, så den ikke akkumuleres i kroppen.
  • Jo hårdere du træner/din krop arbejder, jo hårdere er det også at rense for laktat og det kommer til sidst over i blodbanen (som vi også kalder laktat tærskel).
  • Formålet med LT (laktat tærskel) er at øge det anstrengelses niveau, hvor din krop kan rense laktat – altså så du kan løbe hurtigere, men stadig forblive i den aerobe (med ilt) tilstand.
  • Høje niveauer af laktat akkumulation i blodet er forbundet med øget afhængighed af anaerobe processer (uden ilt) til energiproduktion.

De to energisystemer kan du læse mere om lige her, hvis du er nysgerrig 🙂

Det var kort om laktat og laktat tærskel – håber du kunne bruge det 😀

KH K

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...