Det åbne vindue efter fysisk aktivitet

I dag skal det handle om “det åbne vindue”, der opstår umiddelbart efter ens (hårde) træning og varer i op til en time efter. Måske tænker du;

“Hvad mener hun med det åbne vindue? Og hvad kan jeg bruge det til?”.

I så fald så synes jeg du skal læse med i dag og blive klogere på, hvordan du måske selv kan bruge “det åbne vindue” i din træning 🙂

Definition af “det åbne vindue”

Det åbne vindue i musklerne eksisterer som sagt umiddelbart lige efter din træning og varer i op til en time efter. I det tidsrum er din krop mere modtagelig for at optage ny energi og det går ekstra stærkt med at få fyldt kulhydratdepoterne op, hvis du indtager kulhydrater. Antallet af natural killer cells (NK cells) er lavt og det er dit “fripas” til at give kroppen, hvad den har brug for til at kunne restituere optimalt og hurtigere, så du kan være klar til næste pas igen. Det er nemlig imellem dine træninger, at din krop genopbygger sig selv og gør sig selv endnu stærkere til næste træningspas. Du kan læse mere om restitution lige her, hvis du er nysgerrig på det emne 🙂

Hvornår det er fordelagtigt at bruge “det åbne vindue”

For at få det fulde udbytte af “det åbne vindue”, så vil jeg anbefale, at du indtager mad/væske lige efter din træning, hvis det har været en meget intens/hård træning eller et længere træningspas på 2-5 timer. Hvis du har været oppe og deltage i en yogatime eller mobilitetstræning er behovet for at indtage kulhydrat og proteiner ikke lige så stort og så vil jeg blot spise som almindelige og fordele antallet af kulhydrater og proteiner udover hele dagen 🙂

Og har du kun et kortere træningspas om dagen, så vil jeg også hellere anbefale dig at hoppe hjem og få et ordentlig måltid fremfor en proteinshake eller riskiks. Der er nemlig masser af tid for kroppen til at få genopfyldt depoterne, så længe du ellers spiser en normal kost 🙂

Hvad kan du med fordel indtage?

Du kan fx tage en proteinshake, energidrik, en recoverybar, harvebar, riskiks eller kakaomælk ♥️ Men gerne noget med kulhydrater og protein i sig og så er det alt efter, hvad du har lyst til.

KH K

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...