Hvad dit mindset betyder for din træning

Eliud Kipchoge siger; “ If you want to break through, your mind should be able to control your body. Your mind should be a part of your fitness”. Altså siger han at det mentale aspekt i træningen er vigtig. Hvorfor er det vigtigt og hvordan du kan træne det vil jeg komme ind på i det nedenstående 🙂

Hvorfor man med fordel kan træne det mentale aspekt

En af grundene til at det er fordelagtigt at træne det mentale aspekt og dit mindset er for at opnå kontrol i træningen. Kontrol over dit hoved og de dertilhørende tanker. Det er særligt noget som er vigtigt, når du skal præstere som fx til races. De dage hvor det er hårdt og man har lyst til at give op. Udfordringen for de fleste er at hovedet giver op, langt før kroppen giver op. Kroppen kan uendelig meget og hvis vi lader den, kan den præstere i top. Det handler bare om at vi giver den lov og at vi ikke begrænser os selv med vores mindset.

Et eksempel fra min egen hverdag

Jeg har ofte ladet mig begrænse. Ofte fortalt mig selv, at jeg ikke er den der løber hurtigt. Og endda sat spørgsmålstegn ved om jeg overhovedet var en rigtig løber (som om der ville være en rigtig eller forkert en af slagsen). Ganske tåbeligt af mig. Fordi hvis en anden person kom hen og spurgte mig om de var en rigtig løber, agtet af de løber selvfølgelig, så ville mit svar uden tvivl være JA! 🙂

Og så er det termet “hurtig”. Hurtig er relativ. Er det hurtigt i forhold til mig selv? Hurtig i forhold til, hvor jeg startede? Hurtig i forhold til Eliud Kipchoge eller en helt anden person? Jeg har bestemt mig for at sammenligne mig med mig selv og så ER jeg er en hurtig løber. Fordi det har jeg besluttet mig for at være; det har jeg nemlig et ønske om at være 🙂 Ganske simpelt. Tro flytter ikke bjerge udelukkende. Der skal træning til også, men der skal være en drivkraft bagved. Din egen tro på, at du KAN. Også når det bliver hårdt.

Jeg har selv løbet on and off gennem nu knap 5 år. Og i den tid har jeg lagt mærke til, hvor det er jeg har forbedret mig mest og præsteret bedst. Jeg kan allerede nu godt afsløre, at det ikke er der, hvor jeg har sagt til mig selv, at jeg ikke kan, eller at det bliver FOR hårdt og at jeg ikke er en rigtig løber 🙂 Der hvor jeg har præsteret bedst er der, hvor jeg har forberedt mig på, at det kommer til at gøre ondt, det kommer til at være hårdt og der hvor jeg får lyst til at stoppe.

Der hvor jeg har lagt en strategi for, hvad jeg gør med tankerne om at ville stoppe eller sænke tempoet. Jeg er ikke nået til mål i forhold til mentaltræning. Det er noget jeg øver løbende. Et godt eksempel på jeg ikke selv er nået i mål, er maratonet på min ironman. Der bestemte mit hoved. Tankerne om det var hårdt, det var langt, det var umenneskeligt sejrede. Jeg tror på, at mentaltræningen er lige så vigtig som selve din træning. Den kan ikke bare krydses af, men det er noget du løbende skal arbejde med 🙂

Hvordan du kan træne dit eget mindset

Lyt til din krop. Lær den at kende. Et sportsur og et program er fantastiske hjælpemidler, men det er mindst lige så vigtigt at du lærer din krop at kende og lytter til den. Finder ud af hvor begrænsninger din krop egentlig har og lærer at udnytte dens fulde potentiale. Træn det du skal race i. Lær det at kende til hudløshed. Prøv tempoet af, distancen. Fjern alle de ubekendte faktorer.

Lær din hjerne at det her er trygt, hårdt, men trygt. Du kan sagtens. Lav nogle rutiner for hvad du gør, når du får tankerne om at sætte tempoet ned eller stoppe. Visualiser racet for dig, vid hvornår det bliver hårdt og lav en strategi herfor. Det må nemlig gerne gøre ondt undervejs. Jeg vil næsten sige, at det SKAL gøre ondt, hvis du har givet dig fuldt ud. Hvis du vil læse mere om mentaltræningen inden et race, så har jeg skrevet et indlæg målrettet netop det lige her.

Adios for nu og TAK fordi du læste med 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...