Hvordan laver man en coopertest?

Coopertest er en af de tests, som du kan gøre brug af for at finde dine træningszoner. En coopertest går ganske enkelt ud på, at du skal ud og løbe 12 min i det bedste tempo, som du kan præstere 🙂

Forinden selve testen skal du gerne være godt varmet op. Det kan fx være i form af 2,5-3 km løb inklusiv nogle mindre stigningsløb af 20-30 sekunder. Med disse stigningsløb får du “vækket” kroppen og gjort den klar til at den skal ud og præstere. Gerne lige efter opvarmningen er klaret, så går du i gang med de 12 minutter. Kroppen skal nemlig helst ikke nå at blive kold, før du går i gang, da en kold krop er lig med større chance for forstrækninger og skader 🙂

Atletikbane

Tag gerne testen på en flad rundstrækning. Fx på en atletikbane, som er 400 meter rundt. Hvis du ikke har den mulighed, så gå efter en flad strækning, hvor du ikke bliver afbrudt eller forstyrret. Efter testen noter du hvor langt du kom på de 12 minutter og dernæst kan du med fordel gøre brug af Jack Daniels løbsberegner på nettet til at finde dine træningszoner. Du finder den lige her. 🙂

Selvfølgelig er det vigtigt at understrege at afjog/nedkøling også er et vigtigt led af træningen. Du har lige givet den max gas og med stor sandsynlighed dannet laktat/mælkesyre og nedkølingen er med til at gøre at mælkesyren hurtigere forsvinder. Nedkøling kan også have en positivt effekt på din efterfølgende restitution. Så glem ikke afjog, særligt ikke efter hårde pas 🙂

Hvor ofte skal jeg tage en coopertest?

Der er ikke nogen regel for, hvor ofte du skal tage en coopertest. Det skal gerne give mening at tage en test. Hvis du løber kontinuerligt og gerne vil se, hvor din form er og om du har rykket dig siden sidst så kan det være en ide at tage en test pr. sæson. Altså fire gange om året. Det giver dig tilstrækkelig med tid til at forbedre din tid og form.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...