Race beretning fra min første ironman

Nu er det efterhånden lidt over 5 uger siden, at jeg gennemførte min første hele ironman i København. Derfor må det snart være på høje tid at få lavet en race beretning om dagene op til, selve dagen og ugerne efter. Husk imens du læser, at der er mange måder at gøre tingene på og det jeg har gjort er ikke nødvendigvis den rette for dig. MEN du kan eventuelt bruge mine erfaringer som inspiration, hvis du er ude på din egen ironman rejse 🙂

Dagene op til ironman Copenhagen

Dagene op til ironman Copenhagen var hektiske. Træningen var ikke hård på nogen måde og jeg var trappet godt ned i tid. Så det var ikke træningsdelen der fyldte. Til gengæld fyldte delen med alle de praktiske ting; så som klargøring af cyklen, registeringen af både mig, mine ting i T1 og T2 poser og cyklen på Amager.

Inden den store dag blev cyklen rengjort og fik nye dæk og slanger på, så den stod knivskarp på selve dagen. Grunden til at vi skiftede slanger og dæk, var for at undgå eventuelle punkteringer – eller i hvert fald sørge for udstyret var nyt og spillede max 🙂 Det i sig selv tog noget tid, fordi jeg ikke inden havde tjekket størrelse på dækkene. Så jeg havde altså 23 mm dæk hjemme, men skulle bruge 23mm og 25mm. Så ud til T-Hansen med os og købe et nyt dæk. Dernæst skulle jeg ud og afprøve cyklen og om alt fungerede som det skulle. Det gjorde det heldigvis!

En ren cykel er en hurtig cykel 😉

Om fredagen, hvor Ironman er om søndagen, tog vi ud til Amager og jeg blev tjekket ind og fik mine skiftezone poser, bib nummer og mærker til cyklen. Derefter mødtes vi med nogle andre og så sprint distancen som afholdes om fredagen. Det var ganske hyggeligt 🙂

Da vi kom hjem begyndte jeg med at pakke mit udstyr ned i de rigtige poser, finde tøjet frem til selve dagen og gjorde klar til at kunne tage ud og aflevere cyklen om lørdagen:) Jeg havde allerede om tirsdagen fundet de ting, som jeg skulle bruge og lagt det frem på spisebordet og krydset af på min checkliste løbende. Jeg har lavet en opdateret liste målrettet Ironman med T1 og T2 zoner, som jeg tænker kommer ind på et tidspunkt, men indtil da kan du finde min oprindelige checkliste lige her.

Den store dag

Så kom den store dag. Cyklen og poser var afleveret og vi var nået til “point of no return”. Alle de nerver. Gods! Selvom der var nerver så glædede jeg mig. Jeg følte, at jeg var klar og min træner havde virkelig klædt mig godt på i forhold til alt inden. Jeg stod virkelig med følelsen af, at jeg kunne ikke have gjort mere. Selvfølgelig ville det optimale have været, at jeg ikke havde været løbeskadet i tre måneder inden, men i det mindste havde jeg løbet i 1,5 måned inden 🙂 Det måtte gå som det gik.

Jeg tog mod Amager 4.30 om morgenen for at være der i god tid. Start var 7.20. Jeg brugte tiden på at pumpe dækkene, fylde op med vand og fylde gels i og ellers lige få kigget lidt i området og set T1 an.

Svømning – jeg valgte en pink svømmehat og gik efter en tid på 1:12 på de 3800 meter. Og det ramte jeg på trods af nogle stop i havet. Vi var mange i vandet af gangen. Forstil dig at der bliver sendt 4 afsted hvert 10 sekund. Der bliver hurtig proppet i det vand – særligt ved bøjerne var der trængsel. Jeg endte med en anden svømmer oven på mig flere gange og flere benspark på mine hænder af svømmere foran. Det gav nogle knobs, men jeg var tryg i det. Jeg kendte ruten og det var okay.

Svømmeruten er let og uden fisk, kæmpe bølger m.m. En ret ideel svømmerute, selv for en ikke rutineret svømmer.

Cykling – på vej op mod cyklen tog jeg det stille og roligt. Ingen grund til stress. Det var min første hele ironman og det skulle fremfor alt være en god oplevelse. Jeg kom ud af T1 og ud på cyklen. Først igennem hele byen og op nordpå. Ingen vind og sol. Helt perfekt.

Jeg havde mine gels (19 styks) i en flaske foran blandet med vand og en dunk vand og en med carborace og trillede ellers derud af. Jeg har ikke wattmålere, så jeg cyklede efter min puls og det gik egentlig ganske fint. De sidste 15 kilometer kunne jeg mærke, at mine fødder trængte til at komme ud af skoene. Nu var det nok. Ellers var alt faktisk godt. Intet gjorde ondt eller var to much. God og let cykelrute med kun Geels Bakke som en hård del. Det endte med 5 timer og 33 minutter.

Løb – startede med jeg skulle tisse. Af med latex dragten (havde jeg nær sagt) og ind på det lille hus. Skide besværligt at få sådan en dragt af hurtigt. Jeg bandede over den skide dragt. Den kom af og jeg blev klar til at løbe. De første 5 km gik som planlagt og så døde jeg. Jeg glemte min energi strategi og var fyldt op af sukker. Hvilket ikke var godt. Jeg tankede op med gels, men mentalt var jeg flad. 4 gange rundt på samme rute – det var frygteligt. Alle følelserne blev taget i brug nu.

Min familie fra Jylland stod der sammen med to hold venner, mine svigerforældre og Jonas. Jeg stoppede for at kramme min lille nevø Elliot den ene runde. Fantastisk de stod der! Jeg får helt tårer i øjnene nu ved at skrive det bare, fordi det betød så meget. Support og hep er virkelig langt mere værd end man lige tror.

Jeg endte med at gå/løbe til sidst og var faktisk ked af det, fordi jeg var overbevidst om jeg var ude i 13 timer nu. Og det var slet ikke hvad jeg var kommet efter. Så da jeg løb op mod målstregen og så der stod 11 timer og 12 minutter var jeg et kæmpe WHAAAAT. Jeg græd lidt igen og smilede. Glædestårer. Løb endte med en tid på 4 timer og 11 minutter. Intet pragende, men jeg tror ikke man kan forestille sig at løbe et marathon efter 180km på en cykel, før man har prøvet det. Det er for vildt ganske enkelt 🙂

Ugerne efter ironman

Jeg gik som en gammel dame dagen efter. Mine ben var stive ned og op af trapperne og min krop var træt, men ellers var alt faktisk fint. Jeg havde frygtet ondt i nakken, ondt i ganen, ondt i benene og ondt i ryggen. Men alle de ting udeblev, hvilket jeg ikke klagede over 🙂 Jeg kunne mærke, at kroppen skulle have lov til at komme sig og træningen hele ugen efter blev efter lyst og mest i poolen. Let svømning. Det løsnede faktisk dejligt op i kroppen.

Efter den første uge meldte rastløsheden sig dog og trangen til at komme tilbage til rutinerne og min træning. Nu var jeg klar til “bare” at træne uden at skulle tænke på en ironman lige rundt om hjørnet. Bare få lov til at gøre det, som jeg er bedst til – nemlig træne 😀

Hvad jeg kan anbefale før ironman

Der er nogle ting, rent praktiske ting, som jeg uden tvivl kan anbefale dig at gøre inden selve dagen. Ganske enkelt fordi det gjorde, at jeg selv følte mig mere klar på selve dagen. Så måske det også virker for dig 🙂

  • Tage ud og svømme ruten forinden, så du er komfortabel med svømmeruten.
  • Tag ud og cykel ruten inden, så du kender den på forhånd.
  • Visualiser dagen for dig. Hvordan du kommer op fra vandet, ind i skiftezonen, på cyklen osv.
  • Hav en klar energistrategi, afprøv den og FØLG den på selve dagen.
  • Tænk over dit madindtag dagene op til og på selve dagen. En bøf kan være op til 48 timer om at blive fordøjet i dit system fx 🙂
  • Spis morgenmad seneste 3 timer før start
  • Skift dæk og slanger og vask din cykel – en ren cykel er en hurtig cykel
  • Sidst med ikke mindst: SLAP af og nyd det 🙂

Og jeg har hørt at grunden til, at man får ondt i ganen efter er grundet det høje indtag af sukker (gels). Det kan dog afhjælpes ved at tage en slurk vand straks efter hver gel. Jeg havde i hvert fald intet dagen efter.

ADIOS for nu og tak fordi du læste med 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...