Overbelastningsskader og løb

I dag skal det handle om overbelastningsskader og hvorfor de opstår i forbindelse med løb. Der er nemlig ofte en god grund til at de opstår og hvis du er opmærksom på det, så har du også en reel chance for at forebygge dem. OG vi kan vel alle hurtig blive enige om at skader og ufrivillige løbepauser er noget vi helst undgår for alt i verden 😉

Hvorfor sker overlastningsskader?

Typisk sker overbelastningsskader, fordi belastningen på kroppen overstiger dens kapacitet til at kunne rumme denne belastning. Det kan fx være at du har;

  • Løbet for mange kilometers løb på for kort tid.
  • Din intensitet har været for høj i forhold til, hvad din krop kan holde til på det givne tidspunkt
  • Du er begyndt at løbe på andet underlag og måske andet terræn også

Det betyder, at du som løber skal kunne mærke efter i kroppen og finde en god balance imellem load og kroppens kapacitet til at “modtage” denne belastning. Så snart vi overstiger kroppens kapacitet, er det nemlig skader kan melde sig på banen.

Som løber, så ved jeg at det kan være svært at finde en god balance, hvor man helt undgår skader – uagtet hvor meget man løber efter kunstens regler 🙂

Belastningen som man påfører kroppen under løb er nemlig ikke kun påvirket af frekvens, volume og intensitet. Den er i lige så høj grad påvirket af det underlag du løber på og terrænet du løber i. Altså om du løber på grus, asfalt, løbebånd, landeveje, skov eller kuperet terræn. Læs mere om de forskellige underlag og påvirkningen lige her. 🙂

Derudover spiller dit generelle helbred også ind – herunder søvn og ernæring. Så det gælder ofte om lige at stikke en føler i vejret og lige tage en status på, hvor du er henne af i dit liv lige nu og her og tage et blik på din løbetræning og de førnævnte faktorer, som kan spille ind.

Hvilke type overbelastningsskader er de mest almindelige for løbere?

De typiske løbeskader er i hofte, knæ, ankler og underben. Så udover at “træne smart”, så er det også en god ide at styrke disse områder med noget styrketræning. Her kan det både være gavnligt at lave plyometrisk (eksplosiv) træning og gerne tunge styrkeøvelser, som netop rammer de muskelgrupper, som er mest udsat ved løb. Ved at styrke din krop gør du den også mere modstandsdygtig overfor netop skader.

Ekstra info

Der er faktisk ikke evidens for, at dine løbesko har en indvirkning på overbelastningsskader. I forhold til løbesko handler det i langt højere grad om komforten og hvilke sko du løber bedst i 🙂

Adios for nu og tak fordi du læste med 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait