Løb og fedtforbrænding

I dag skal det handle om et yderst spændende emne – nemlig løb og fedtforbrænding. Det er et emne jeg selv har nørdet en hel del, da jeg trænede op til ironman og skulle gennemføre et marathon efter svøm og cykling. Så nu tænkte jeg, at I også skulle trækkes igennem det 😉 Eller det er faktisk ret spændende, så nyd det gerne lidt undervejs 😉

Aerob og anaerob træning

Før vi for alvor kan tage fat på emnet “løb og fedtforbrænding”, er det vigtigt at have kendskab til de to systemer, som vores krop bruger under løb. Særligt hvilket system vi trækker på ved udholdenhedstræning.

  • Aerob = Biologiske processer der kræver ilt.
  • Anaerob = Biologiske processer der kan foregå uden ilt.

I udholdenhedstræningen er det vores aerobe motor vi vil have fat i. Meget forenklet kan vi sige, at når du løber med lav intensitet, så er det primært energi fra din aerobe motor kroppen bruger. Modsat når du løber med høj intensitet, så er det den anaerobe motor du bruger fra.

Ude på marathon distancen

Hvilken rolle har din fedtforbrændingsevne?

Når du løber bruger kroppen oftest en kombination mellem glukose og fedt som energikilde. Jo højere intensitet, jo mere vil kroppen gøre brug af glukose lageret. Det kræver nemlig mere ilt at ”lave fedt om til fart”, sammenlignet med glukose. Derfor slår kroppen over på glukose, når intensiteten øges. Derfor kan det også være fordelagtigt at have en god “rugbrødsmotor” opbygget, inden du begiver dig ud på fx marathon distancen.

Grunden til at det kan være en fordel af forbedre din fedtforbrændingsevne er, at det dermed også tærer mindre på dine glykogenlagre. Det betyder selvfølgelig ikke, at jeg ikke vil anbefale dig at fylde dine glukose lagre op undervejs i et langt løb. Jeg vil altid anbefale at tage enten gels eller chews ved løb over en time. Du kan læse mere om hvor meget og hvor ofte jeg anbefaler i det her indlæg.

Myte om fedtforbrænding

Og nej fordi det hedder “fedtforbrænding” betyder det ikke, at du taber dig mere på maven, lårerne eller hvor du nu gerne vil tabe dig. Det handler kort sagt bare, om hvilke depoter kroppen trækker på. Det er dermed ikke = at du taber dig mere, bare fordi du har gang i fedtforbrændingen 🙂

Sådan forbedrer du din fedtforbrændingsevnen

For at forbedre din fedtforbrændingsevne skal du ud og lave nogle intervaller, som forbedrer din maksimale iltoptagelse – VO2max. V = volumen, 02 = Oxygen, Max = maksimalt. Det vil altså sige den maksimale volumen oxygen, som du kan optage i dine lunger. Jeg vil særligt anbefale dig at lave de helt korte intervaller med høj fart og intensitet, som stimulerer konditallet. Intensiteten SKAL være høj for at træne dit VO2max – gerne av av ondt 😀

Adios for nu og tak fordi du læste med 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait