Løbeskader – hvordan håndterer du dem

Hvis du er løber og har løbet i en periode, så har du nok desværre også stiftet bekendtskab med løbeskader. Løbeskader i den ene eller anden format. Vi kan nemlig ikke komme udenom at løb er hårdt for vores sener, led og væv. Hver gang du løber og lander sender du stød op igennem kroppen. Så forstil dig, at du løber 8 km – det vil give omkring 7500 stød op igennem dine ben. Let løb giver fx omkring 3 gange kropsvægt belastning/impact på dine ben. Impactet er det stød som kroppen skal kunne absorbere. AV.. det betyder altså at vores kære ben skal kunne holde til noget. Men lad os se på, hvad du selv kan gøre hvis uheldet er ude.

Det kan du selv gøre

Hvis uheldet er ude og du er blevet skadet, så vil jeg næsten altid sige; Stop med at lave den aktivitet der får det til at gøre ondt eller tricker det. Særligt hvis du oplever en forværring under aktiviteten eller efter. Der er selvfølgelig nogle ting, som du godt kan løbe med, men jeg vil altid anbefale dig at mærke godt efter i kroppen.

Dernæst; forstå din skade. Hvorfor er den kommet? Er det nogle svagheder i din krop som du kan arbejde med?

Fysioterapeut eller ej?

Jeg har selv været ret skeptisk omkring fysioterapeuter og tænkt at elastikøvelser m.v ikke hjælper på en gammel styrketrænings girl. “Jeg ved jo bedst selv mentaliteten”, kan vi kalde den. Det må jeg dog trække tilbage igen – de ved faktisk bedre end jeg gør. Så jeg vil næsten altid anbefale dig at tage en tid ved en fysioterapeut. Det kan næsten kun gøre dig klogere på din skade og forhåbentlig hjælpe dig godt videre. Hvis du ikke mærker en forskel i din behandling, jamen så skift fysioterapeut. De har som os andre deres eget speciale og interesse indenfor deres arbejdsfelt.

Håndtering af løbeskader mentalt

Det er aldrig sjovt at være skadet. Det er noget man virkelig gerne vil undgå som løber. Jeg vil næsten sige, at en ikke selv valgt løbepause er det værste for en løber. Og det kan virkelig gå udover ens mentale helbred og gøre en ked af det. Under en skadesperiode ser du måske også pludselig løbere over alt. For mig forstærker det bare følelsen af at ville ud og løbe og det gør næsten ondt i hjertet. Øv altså. Mit råd til dig som måske er skadet er; Vid det bliver bedre igen. Du skal nok komme retur igen og sikkert hurtigere end du tror – så længe du giver skaden den ro og evt. træning som den har brug for.

Din form forsvinder ikke efter et par uger. Du kan snildt holde formen ved lige med crosstraineren og du kommer stærkere ud på den anden side. En skade lærer os altid noget om vores krop. Den viser os blot at vi skal modificere vores træning eller styrke området.

Forebyggende indsats

Den rette kost (særligt nok af den), vand, søvn, restitution og (tung) styrketræning er nogle af de ting, som du selv kan gøre for at undgå løbeskader. Derudover så trap langsomt op i antal af dine kilometer frem for at øge for hurtigt – din krop skal kunne følge med. 10 % reglen er god at trække på. Derudover er det en god ide at veksle mellem det type underlag du løber på. Hvilket underlag du løber på har også indflydelse på impactet. De sidste ting jeg vil nævne som forebyggende indsats er selvfølgelig de rigtige løbesko og at du har fokus på dit rolige løb (sænk farten). Du kan læse mere om vigtigheden af roligt løb her.

Sidst men ikke mindst – hav gerne en plan for dit løb 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait