Løber du roligt nok?

Og hvad er roligt nok egentlig? Se det er et godt spørgsmål, som jeg ikke har et entydigt svar på i forhold til pace, da det er så varierende alt efter hvilken løber vi har med at gøre. Roligt løb vil dog altid være kendetegnet ved, at det foregår i et tempo, hvor du kan snakke i lange sætninger. Et tempo hvor du ikke trækker vejret tungt og hvor det føles som en solid 3 på en skala fra 1-10, hvor 10 er det hårdeste. Det er udgangspunktet for vores rolige løb.

Hvorfor skal du løbe roligt?

Fordi at det rolige løb bør være dit fundament som løber, hvad enten du er nybegynder eller rutineret. Der er en række årsager til, at du bør størstedelen af din træning i denne zone og dem vil jeg i det nedenstående komme ind på.

Du bør have roligt løb som dit fundament af disse årsager;

  • Du får en bedre løbeøkonomi – du træner nemlig evnen til at anvende fedt som energikilde.
  • Jo hurtigere du løber jo større restitutionstid, da du belaster kroppen mere. Så du kan principielt løbe flere af dine rolige km fremfor hvis det hele var hurtige kilometer. Der er samtidig lavere risiko for skader ved de rolige kilometer fremfor de hurtige.
  • Du øger din aerobe base ( aerob = ilt).
  • Hvis du husker at veksle mellem roligt løb og løb med fart på (intervaller), så har du også bedre energi til at give den gas på dine interval dage. Det vil sige, at du får det optimale ud af din træning. 80 % af din træning skulle gerne ligge i den rolige ende og de sidste 20 % med fart på 🙂
  • Det rolige løb vil faktisk på sigt gøre dig til både en hurtigere og bedre løber.

I forhold til det rolige løb, så er det vigtigt ikke at sammenligne sit eget rolige pace med andres rolige pace. Mit eget rolige pace ligger omkring 5.30-5:15, men det kan jeg love dig for at det ikke gjorde for bare 1,5 år siden. Det er blevet forbedret stille og rolige henover tid med en masse rolige kilometer og nogle hurtige træningspas. Jeg har løbet henholdsvis hurtigt og roligt når jeg skulle. Ingen klapper dig alligevel på skulderen for ikke at overholde dine egne zoner.

TAK fordi du læste med i dag – det betyder mere end du tror 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait