Træningsfunktioner i Garmin

Har du et Garmin pulsur og har du nogle gange undret dig over alle de funktioner det kan vise? Hvad de egentlig betyder? Funktioner som fx “træningseffekt”, “skridtlængde”, “jordkontakt” og “vertikal udsving”. Det vil jeg i dag gerne forklare dig lidt mere om. Så sæt dig godt tilrette og læs med 🙂

Træningseffekt i Garmin

Har du undret dig over de tal, der kommer frem efter du har afsluttet et løbepas med Garmin? Hvor anaerobe og aerobe fremgår og hvor de hver især har et tal under sig? 🕐

Tallene viser hvor stor en effekt din træning har haft på henholdsvis din aerobe motor og din anaerobe motor ☀️

Træningseffekt-skalaen til både aerob og anaerob er som følgende;
0 – Ingen
1 – Mindre
2 – Vedligeholdende
3 – Forbedrende
4 – Stærkt forbedrende
5 – Over grænsen.

Jordkontakt under løb

Hvad betyder din “jordkontakt” egentlig under løb? Og hvad kan du bruge det til? 🙂

Din “jordkontakt” pr skridt under løb siger noget om, hvor lang tid din fod rører jorden imens du løber. Det drejer sig ofte om millisekunder, at din fod er i kontakt med jorden.

Hvis din fod lander for langt foran din krop fører det til bremsekraft ved nedslaget og typisk længere tid med jordkontakt. Du bruger derfor mere energi på dit løb og løber langsommere. Samtidig er det også mere belastende for din krop og giver en dårligere løbeøkonomi.

Nike tempo Next %

Skridtlængde under løb

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast at kadence og skridtlængde IKKE er det samme. Kadence er antal skridt pr minut, hvor imod skridtlængde er, hvor langt du kommer for hvert skridt med venstre og højre fod.

Studier har vist at eliten ved topfart har en langt højere skridtlængde end os ikke professionelle. Så måske der er sammenhæng mellem større skridtlængde og mere fart? Du kan øve at have en større skridtlængde på dine rolige turer, hvor fokus ikke er på intervaller, tempo eller andet 🙂 Afsluttende synes jeg, at du skal huske, at absolut kommer hurtigst frem ved at løbe med en naturlig kadence og skridtlængde.

Vertikal udsving

Vertikal udsving kendetegner “afsættet/hoppet” i dit løb. Vertikal udsving siger noget om hvilken afstand du bevæger dig op og ned i dit løb. Altså hvor højt du kommer op af i luften 🙂

Rent løbeøkonomisk vil jeg sige, at et lavere vertikal udsving er at foretrække. Særligt hvis du er langdistance løber, hvor det gælder om at holde på ens energi og hvor det drejer sig om udholdenhed. Jo færre kræfter du bruger på at komme op ad jo bedre. Jeg vil sige, at det i stedet gælder om at bruge kræfterne på at komme fremad. OG så taler vi i stedet om “vertikalt ratio”, som siger noget om hvor god du er til at drive dig selv fremad under løb.

Tak fordi du læser med – det betyder mere end du aner 🙂

ASICS Metaracer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait