Hvad er kadence indenfor cykling?

Vi har før talt om kadence indenfor løb, men ikke om hvad kadence betyder indenfor cykelverdenen. Indenfor cykelverdenen kan det være nemlig være fordelagtigt både at øve at køre med lav, mellem og høj kadence. Cykling foregår som regel udenfor, måske primært på Zwift for os, der er kuldeskære i Danmark her om vinteren, men hovedsageligt udenfor. Udenfor er der både sving, bakker, nedkørsler og lange lige stræk. Hvis du har været i udlandet og cykle, har du sandsynligvis også prøvet kræfter af med bjergkørsel. Generelt gør det sig gældende, at det er fordelagtigt, at kunne veksle i din kadence og at du samtidig føler dig komfortabel med det.

Klar til lidt bjergkørsel i mit fusion outfit

Kadencearbejde i din træning

For at vænne dig selv til at køre med forskellige kadencer, kan du med fordel ligge nogle træningspas ind, hvor dit fokus er på netop dette. Det kan fx være, hvor du kører med nogle forskellige kadencer i forskellige watt zoner.

Et pas kunne se således ud;

  • 10 minutters opvarmning op til blå zone
  • 6 runder af 2 min i grøn zone, 2 min i gul zone og 2 min i rød zone.
  • 10 minutters let afrul

I de 6 runder skal du så afprøve de forskellige kadencer, runde 1+4 kører du med kadence 60, runde 2+5 kadence 70, runde 3+6 kadence 90.

Kadence ved bjergnedkørsel

Ved nedkørsler vil du som regel køre med en høj kadence. Du har lige besteget et bjerg på cyklen og du har sandsynligvis lidt syre i benene, som skal ud. Så derfor skal du op og have en høj kadence, gerne 100 RPM.

Kadence ved bjergstigning

Ved stigninger rammer vi oftest en lavere kadence, hvor benene virkelig kommer på arbejde. Det er her poweren i benene skal findes frem. Hvis jeg selv kører op af en lang stigning er min kadence i den lavere ende. 60-70 RPM ved bjerg/bakkekørsel. Hvorimod min kadence oftest ved en lige landevej ligger på 85-90 RPM.

Jeg vil gerne slutte af med at sige, at jeg på ingen måde er en ekspert i cykling med mine knap 2 år på bagen indenfor cykling. Men kadence var for mig latin, da jeg selv startede, så måske du er samme sted som mig for 2 år siden. Min pointe med bloggen er i det store hele, at videregive den viden, som jeg selv stod og manglede engang 🙂 KH K

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait