Hvad skal du indtage efter halvmaraton?

Det er uden tvivl vigtigt at spise korrekt før et halvmaraton, under et halvmaraton, men også EFTER et halvmaraton. I hvert fald hvis du gerne vil have en krop som restituere optimalt og hurtigere er “back on track”. I dag vil jeg forklare lidt mere om, hvad der sker i kroppen efter et halvmaraton (eller maraton for den sags skyld) og hvordan du kan gribe væske og madindtaget an bagefter.

Hvad sker der i kroppen efter den har præsteret?

Efter et længere løb, hvor din aerobe motor er i spil, kan det næsten ikke undgås at dine glykogendepoter er i bund. Det samme gælder for din væskebalance. Derudover er det ikke nogen hemmelighed, at vores muskelfibre bliver nedbrudt ved længere løb. Det er der dog ikke noget farligt ved. Kroppen er nemlig så smart, at den genopbygger sig selv ved restitution og bygger sig selv stærkere end før. Men for at kroppen kan få de bedste vilkår for at gøre dette, så er den rette ernæring (og nok af den) vigtig 🙂

Hvad jeg har lyst til efter et race – sætte mig ned og dø lidt 😀

Hvordan får jeg bedst muligt fyldt mine depoter op?

Det første jeg vil anbefale dig er at få noget let og hurtig energi, straks du har passeret målstregen. Oftest er der vand og frisk frugt ved stævnerne, som du frit kan benytte dig af. Ellers kan du passende selv have en drunk klar med carborace, som netop er god til både at få fyldt din væskebalance og dine glykogendepoter op. Min favorit er denne her som kan købes ved PurePower.

Næste trin er at spise et let kulhydratrigt måltid en halv times tid efter at have gennemført dit løb. Og her mener jeg et let måltid, som der er nemt på farten. Det kan for eksempel være en energibar eller en myslibar eller hvad du nu foretrækker. Gerne et lille måltid som ikke er for fedtholdigt, men som har nogle kulhydrater. Jeg spiser gerne selv en bar fra PurePower, enten deres kakao eller harve variant. Du finder dem lige her 🙂

Tredje og sidste trin er at få et ordentlig måltid. Det må gerne være timet til at være omkring 2 timer efter løbet. Det passer også med at du lige kan nå hjem og få et dejligt langt velfortjent bad og skifte tøj. Det må igen gerne være et måltid, som ikke er for fedtholdigt, men som derimod er rig på kulhydrater og protein. Dermed har kroppen noget godt at arbejde med i restitutionsprocessen.

Kulhydrater kan være mange ting – pasta, kartofler, rugbrød, gryn og frugt. Protein kan komme fra for eksempel bælgfrugter, fisk, kylling og æg. Proteins formål er at den bruges som energi og byggesten i kroppen. Energien fra proteinet bruges til at transportere fedtsyrer, ilt og vitaminer/mineraler rundt til hele kroppen. Hvad du så foretrækker indenfor kategorierne “kulhydrat” og “protein” er så op til dig selv at vælge. Jeg lover dig for, at hvis du giver din krop de rette betingelser for at genopbygge sig sig, så er du klar til løb igen før du får set dig om.

Jeg håber, at dagens indlæg gjorde dig lidt klogere på energi indtagelse efter et løb 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait