Kontinuerlighed fremfor fokus på km

I dag skal det handle om kontinuerlighed fremfor fokus på antal km indenfor løb. Dette da jeg personligt har oplevet, at der har været en form for trend indenfor løbeverdenen, hvor man skulle løbe plus 100 km ugentligt uagtet grundform og udgangspunkt. En trend jeg selv faldt i med begge ben og som kulminerede med en skade i min hoftebøjer.

Hvorfor ikke et fokus på øgning af km som det primære?

Grunden her til er ganske enkelt fordi, at ens fokus hurtig flyttes væk fra det essentielle ved løb. Med det essentielle mener jeg fokus på;

  • Struktur
  • Løbeteknik
  • Restitution

Øgning af antal km skal nok komme med tiden og helt automatisk, hvis du har et fokus på de essentielle punkter ovenfor.

Ved struktur over din træning følger et fokus på, hvornår du træner hvad, hvilken intensitet og volumen du træner med. En struktur der gør, at din løbetræning bliver tilrettelagt efter tempoløb, jog/rolige turer og hårde intervaller. En struktur der gør, at du ikke har hårde intervaller to dage i streg fx. Samtidig også en struktur der gør, at du træner efter perioder og dit mål.

Ved løbeteknik er der fokus på, hvordan du løber. Du kan starte i det helt små ved at filme dig selv. Se hvordan du bruger din krop, dine arme og hvordan du lander på dine fødder. Evt. få en ven/veninde eller løbemakker til at filme dig. Det kan være svært selv at se, hvordan man løber, hvis man aldrig har set sig selv på film. Det kan være grænseoverskridende for nogen, men yderst gavnligt synes jeg selv.

Ved restitution er fokus på, at du lader kroppen genopbygge sig selv. At den bliver ladt op til næste træningspas. Det kan være aktiv restitution eller ren afslapning – det er op til dig at vurdere, hvad din krop har brug for. Hvis du vil læse endnu mere om restitution, så har jeg lavet et helt indlæg for sig selv omkring netop dette lige her.

Nødvendig øgning af volumen/antal kilometer

Hvis du træner op imod et maraton og ikke er vant til distancen, så giver det sig selvfølgelig selv, at du er nødt til at øge mængden af kilometer stille og roligt. Det er der heller ikke noget galt i, du skal blot øge distancen stille og roligt og helst ikke med mere end 10% om ugen. Hvis du har en kurve, så forstil dig at den går stille og roligt op ad. Det vil også oftest kræve en vis form for struktur og træningsplanlægning. At du opretholder en vis form for kontinuerlighed fremmod dit mål.

Det var ultrakort lidt om øgning af km og kontinuerlighed – god løbetur 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait