Forskellen mellem halvmaraton og marathon

Hvad er den primære forskel på at træne sig op til et halvmaraton og marathon distancen? En hel del vil du nok selv tænke. Og jovist der er også 21,095km til forskel imellem de to distancer. Hvilket må siges, at være en hel del og samtidig kræver det en del flere uger at træne sig op til marathon distancen end til et halvmaraton. Særligt når vi, som tommelfingerregel, kun kan øge vores distancer med 10% pr. uge. Der er dog også mange ligheder mellem distancerne og dem vil jeg gennemgå i dag.

Udholdenheden

Et af fællestrækkene i løbetræningen op til både et halvmaraton og marathon (og alt derimellem selvfølgelig) er udholdenheden. Vores rugbrødmotor og base. Der hvor vores langsomme løb lægger og som 80 % af vores træning gerne skal bestå af. Det er gennem vores langsomme træning, at vi får opbygget en grundlæggende aerobe energi som vi skal bruge i vores løb. Særligt til de lange distancer. Dette da aerob træning er den vi laver i længere perioder og som ikke er høj intens. Den aerobe træning gør os bedre i stand til at optage og transportere ilten rundt i kroppen, så vi bliver bedre til at arbejde mere langvarigt og over længere distancer.

Tempoturer og intervaller

Tempoturer og intervaller er vigtige både i forhold til halv og hel maraton distancen. I forhold til marathon distancen skal du ud og løbe nogle lange turer og træne dit marathon pace undervejs i processen. Typisk vil du også have nogle længere tempoturer og intervaller, men hvor intensitet er lavere end ved den halve distance. Ved den halve distance skal du selvfølgelig ud og løbe tempoturer i dit halvmaraton pace, som oftest vil være i et højere tempo end ved den fulde distance. Vægtningen af tempoturer og intervaller vil i forhold til alt løb være at tempoturerne fylder mere end selve intervallerne. Det er nemlig ved den høje fart, som intervallerne oftest foregår i, at vi udsætter vores krop for den største belastning og dermed også chance for skader.

Et kort indlæg i dag, men jeg håber at du blev lidt klogere på halvmaraton og maraton distancerne 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait