Sådan optimerer du din løbestil

Vidste du godt, at du med den rette løbestil faktisk kan optimere dit løb? Og samtidig minimere skader og gøre løb til en leg? I dag vil jeg komme med nogle tips og tricks til, hvad du selv kan gøre for netop at optimere din løbestil.

Hvorfor er det overhovedet vigtigt at tale om optimering af ens løbestil?

Fordi en optimering af din løbestil, en forbedring af din løbestil, gør at du også løber bedre. Det er ligeledes præstationsfremmende, at du er opmærksom på din løbestil. Og tænk på hvor meget energi du egentlig kan spare over de længere distancer ved udelukkende, at justere lidt til. Fx hvis du nu løber med armene, hvor de krydser ind over hinanden eller ind foran din bryst, så bruger du unødvendigt energi ved at kroppen automatisk rotere mere i takt med dine arme. Eller hvis du spænder op i dine skuldre, så bruger du også en unødvendig energi. Med en lav kadence lander du også mere foran dig selv og det er hårdere for dine led og sener modsat en høj kadence, hvor du i langt højere grad lander under dig selv.

Bakketræning

I forrige indlæg fortalte jeg om bakketræning og det vil jeg gerne fremhæve i dag i forbindelse med optimering af din egen løbestil. Det kan fx være lettere at øve armsving op ad bakken, fordi der kan man virkelig mærke, hvilken forskel det gør for fremdriften at man reelt set bruger sine arme til at få en fremad. Armtrækket skal være dynamisk og følges af med dine skridt.

Så happy er jeg, når jeg er færdig med løbeteknik

Bud på hvad du kan gøre for at optimere din egen løbestil

Sædespark – dit bagspark. Her skal du løbe og have fokus på at trække hælen op under dig selv. Skiftevis mellem benene. Det er vigtigt at du får løftet benet lige op, for så at føre det frem i et højt knæ. Øvelsen hjælper på at du kan genere mere kraft, når du lander samt forbedrer dit afsæt.

Høje knæløft – målrettet svævefasen i dit løb samt styrkelse af dine hoftebøjere. Benet skal skiftevist op i 90 graders vinkel

Tag gerne 20 sædespark efterfulgt af 20 høje knæløft 🙂

Kropsholdning – Løb så rank som muligt. Vær opmærksom på om du ser frem af, ned af eller til siden. I denne øvelse skal du gerne prøve at fokusere på et punkt ude i horisonten, altså kigge lige ud. Kig ikke ned på dine fødder, de skal nok bevæge sig af sig selv. Forstil dig eventuelt du har en snor bundet om livet som trækker dig fremad.

Armsving – armene skal nu i 90 graders vinkel. Slap af i skulderene. Armene skal fremad og ikke krydse hinanden eller ind foran dit bryst. Der er forskel på om du skal ud og løbe et marathon eller all out 100 meter. Ved 100 meters all out skal du bruge armene i væsentlig højere grad end ved et marathon fx.

Tænk på armene og benene som to modpoler. Når du tager et skridt fremad med benet, skal du føre den modsatte arm frem ad. Der skal altså være en balance.

Kadence – dine skridt pr. minut. Du kan læse mere om kadence i et helt indlæg for sig selv lige her.

Film dit løb

Du kan også filme din egen løbestil for at se, hvordan du lander, hvor store skridt du tager, hvordan du bruger dine arme og hvordan din kropsholdninger er. (Eller få en anden til at filme dig). Det er altid lettere at se det, fremfor at gætte sig frem til, hvordan man reelt set løber. Flere løbere i klubben er blevet overrasket over at se, hvordan de egentlig løber, fordi de havde en forestilling om at de løb på en helt anden måde.

Hvor tit skal man øve sin løbeteknik?

Det kan være svært at få det implementeret i sit daglige løb, men som en start kan du prøve at tage øvelserne som en del af din opvarmning en-to gange om ugen. Vi får ikke en perfekt løbestil fra den ene dag til den anden, men over tid og det skal øves og gøres til noget mere naturligt i dit løb.

Jeg håber, at du kunne bruge det og god fornøjelse 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait