Sådan klæder du dig på vinterens løb

Er du typen der allerhelst vil løbe udenfor hele året rundt på trods af mørket og en bidende klude? Men er du alligevel lidt i tvivl om, hvilket tøj du skal have på? Så læs med i dag, hvor jeg giver nogle af mine egne erfaringer og tips videre.

Koldt, vådt og mørkt – løberen skal ud

Vejret skal i hvert fald ikke holde dig tilbage. Med den rette påklædning kan du sagtens få en lækker løbetur, på trods af kulde, mørke og regn. Det gælder bare om at have det rigtige tøj på. Og her vil jeg gå efter det vi kalder for trelagsprincippet. Trelagsprincippet er kort sagt 1. et lag som er transportende, 2. et som er isolerende og 3. et som er beskyttende. Du har fx en baselayer på, en tætsiddende t-shirt/bluse og en vindtæt/vandafvisende løbejakke på. Vigtigt er at din hud kan ånde i dit løbetøj. Det inderste lag, som er transportende, skal gerne være et, hvor sveden kan slippe igennem og dermed forbliver forholdsvis tørt. Sved nedkøler kroppen og hvis dit inderste lag er helt vådt, bliver det hurtigt koldt på din tur. Derfor skal det første lag gerne forblive tørt. Jeg løber selv gerne i merino uld fra Fusion. Næste lag, som er det isolerende, skal gerne være noget grovere, så sveden kan absorberes her i. Den sidste lags funktion er at beskytte dig mod vind og vand.

Udstyr til hænder, hals og ører

Frosne fingre – av nej tak! Mon vi ikke alle har prøvet at stå med pivfrosne fingre, som bare intet vil fordi de er så stive af frost? Jeg har i hvert fald – det er super ubehageligt. Derfor kan det virkelig være at foretrække at have nogle gode handsker med. Grip gab har faktisk lavet et par super smarte vanter, som både fungerer som luffer og fingervanter. Man kan, når det er ekstra koldt, trække et ekstra lag over fingrene og omvendt pakke det væk, hvis det ikke er nødvendigt. Vanterne har jeg på på billedet lige nedenunder.

Derudover kan det være en fordel at supplere med et pandebånd eller hue til ørerne, halsedisse og nogen foretrækker også et par varmere tights. Fusion har lavet et par geniale tights, som lige er den ekstra tak varmere.

Vær synlig i mørket

Derudover er det vigtigt for din egen sikkerhed, at have lys på, når du løber i mørket. Du er den bløde trafikant i trafikken og det gælder om at passe så godt på dig selv som muligt. Jeg synes personligt ikke selv, at det er nok med reflekser i tøjet. Jovist så virker det glimmerende, når du får lys på dig, men der kan det altså være for sent til at bilen opdager dig. Jeg foretrækker selv en vest med lys i eller bånd med lys i, som man nemt kan tage omkring armen eller benet. Hvis du begiver dig ud på mørke stier kan jeg kun anbefale en pandelampe. Med sådan en kan du se, hvor du løber og dermed også undgå at falde.

Løbesko til vinteren

Der er stor forskel på løbesko og deres “greb” på vejen. Fx løber jeg helst ikke i mine Nike Tempo om vinteren, hvis der er vådt og der er mange blade på vejen. Så føler jeg, at jeg ligner den rene skøjteprinsesse i stedet. Jeg løber gerne i mine adidas ultraboost om vinteren – de har faktisk Continentals bund. Eller i hvert fald er de lavet af Continental.

Derudover er der faktisk også sko, som er lavet specielt til netop regn og våde forhold, hvor de har en vandafvisende funktion. Nike har faktisk lige lanceret en GOTEX løbesko – Nike Pegasus Trail 3 GOTEX. Den skulle være lavet lige præcis til våde forhold og ustadige vejforhold.

Jeg har i indlægget forsøgt at linke til tingene, som jeg henviser til, så I lettere kan se hvordan de ser ud i virkeligheden 🙂 I kan nemt klikke på fx ” en vest med lys i” og så kommer I direkte hen til den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait