Træn din kadence i forhold til løb

I dag skal det handle om hvad kadence er og hvordan du kan træne dig til at få en højere kadence. Jeg vil komme med nogle helt konkrette øvelser og tips, til hvordan du kan øge din kadence. Øvelser som du selv kan afprøve i dit løb og se, om det har en indvirkning 🙂

Kadence eller SPM – skridt pr. minut er en vigtig faktor indenfor løbeverdenen. Jo færre skridt du tager, jo mere lander du udenfor dig selv. Hvor imod hvis du tager flere skridt, så lander du under dig selv og har dermed også kortere kontakttid med jorden. En forøgning af antallet af dine skridt vil aflaste dine led og sener og give færre stød op i gennem kroppen. Altså jo højere kadence, jo mindre belastning for din krop.

Hvad er en optimal kadence?

Flere studier har vist at netop 180 skridt pr. minut er det gyldne tal, som man gerne skal op og ramme. Men jeg vil se det som en tommelfingerregel. 175 skridt eller 185 skridt vil også være lige så fint. Vi er ikke ens og det er vores kroppe heller ikke. Hvis de 175 skridt pr. minut passer ind i din rytme og det føles dejligt, så løb det. Og omvendt hvis 185 skridt pr. minut passer til dig, jamen så gør det 🙂 Igen så kan det godt være at en kadence på 170 skridt pr. minut passer perfekt til dig og gør at du stadig lander under dig selv og så er det det du skal gå efter. Du kan med fordel få en ven eller kæreste til at filme dig i slowmotion fra siden, så du kan se, hvordan du lander.

Hvordan øger jeg min kadence?

Det kræver at du øver, det at tage færre skridt. Jeg har aldrig selv brugt en app eller andet til at øge min kadence, men udelukkende haft et mentalt fokus på det. Det jeg har gjort er, at løbe i et par minutter af gangen, hvor jeg helt bevidst tog flere skridt, end jeg normalt ville have gjort 🙂

Det føltes unaturligt at gøre, men det var egentlig kun indtil jeg vænnede mig til det. Jeg havde i en periode fokus på min kadence ved hvert løb jeg havde og med tiden blev min kadence bedre og bedre. Nu ligger det bare på rygraden og er en integreret del af mit løb.

Museskridt – du kan også tage 4 x 30 sekunder, hvor du har fokus på at have hurtige fødder. Det vil sige, at du i de 30 sekunder skal tage så mange små hurtige skridt, som du kan. Tæl dem gerne og se om du kan slå dem i næste runde.

Metronome – er en app, som du kan bruge til at træne din kadence. Du kan sætte appen til, at du fx skal ramme 180 skridt i minuttet. Helt lavpraktisk så fungerer det sådan at du hver gang appen siger en bip lyd, så skal du ramme jorden med din fod.

Hvis du starter ud med en kadence på 160 skridt pr. minut, skal du selvfølgelig ikke gå helt op på 180 skridt pr. minut fra den ene uge til den anden. Kroppen skal, som med alt andet, lige vænne sig til det. Jeg vil i stedet anbefale dig at tage omkring 4 skridt højere hver uge indtil du til sidst lander på omkring de 180 skridt pr. minut 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait