Svømning, crawl og triathlon?

Skal man kunne svømme crawl for at kunne gennemføre en hel ironman? Og hvad er kravene egentlig?

Til triathlon stævner er der ingen krav om, at du skal kunne svømme crawl. Kravene er egentlig bare, at du skal svømme. Om du rygsvømmer, lave hundesvømning, brystsvømmer eller svømmer crawl er ligemeget. Det er op til dig selv. Dog tager det væsentlig kortere tid at svømme crawl end det gør med brystsvømning. Rygsvømning kan være lidt problematisk i forhold til at holde retningen. Men hvis du har styr på de andre to discipliner og ikke er bange for at svømme, så kast dig dog ud i det.

Jeg er selv stadig en nybegynder indenfor svømning og det har aldrig været min ting at have hovedet under vandet. Det er stadig ikke min ting, men jeg gør det. Jeg vil virkelig gerne blive en habil svømmer og jeg ved at der skal træning til. Jeg er dårlig til svømning og netop derfor træner jeg det. Alene af den årsag at jo mere jeg træner noget, jo bedre bliver jeg. Det kræver hårdt arbejde og hårdt arbejde pays off. Så på med arbejdshandskerne, hvis du har et ønske om at blive bedre til svømning. Derudover vil jeg anbefale dig bare at kaste dig ud i open water ( i selskab med andre). Det skal prøves flere gange og du skal blive tryg ved det. At svømme udenfor er bare noget helt andet end at svømme i en pool.

Hvordan griber jeg svømning an?

Start gerne ud med at få en svømmetræner på eller meld dig ind i en klub. Alternativt kan du måske svømme med en ven som har styr på svømning og som er villig til at lære fra sig. Jeg synes selv, at svømning er teknisk. Man skal lige have styr på balancen, hvornår man skal trække vejret, lære at have en feeling med vandet og rent faktisk komme fremad. Personligt synes jeg teknikken er vigtig at få styr på fra starten af og så kan farten altid komme. Det er faktisk lidt som med løb – start roligt ud og så kan intervallerne komme til. Start heller ikke med svømning alle ugens 7 dage, hvis du ikke er vant til det. Det kan dine skuldre slet ikke holde til. Læs eventuelt mere her om min egen rejse indenfor svømning.

Teknik og intervaller indenfor svømning

I tri klubben øver vi fx meget teknik. Det kan være øvelser, hvor vi har fokus på ben, vores armtag, at få fuld længde på armtag, balancen i vandet. Der er et hav af øvelser. Øvelser som gør at man får en fornemmelse af vandet og gør at man får det fulde udbytte af sine armtag fx. Hvis jeg svømmer på egen hånd, så sørger jeg for at lave en opvarmning på 300meter i valgfri stil og tempo. Dernæst kan et sæt hedde 6 x 50 m all out, pause på 20 sekunder mellem. 6 x 100 m i et moderat tempo, pause 15 sekunder. Ud svøm. Hvis jeg derimod skal øve teknik på egen hånd så er det typisk “catch up”, “lynlås”, “high elbow” og “en arms tag”, som jeg øver. Så er det stadig 300 meters opvarmning og så kører jeg typisk 50 meter catch up, 50 min high elbow. Pause og så gentager jeg.

Endurance

Endurance i svømning er som med alt andet godt at øve i forhold til distancer. Hvis du fx skal svømme 2000 meter til et race, så er det vigtigt at du kan svømme det og at din krop er vant til distancen. Et svømmepas med fokus på endurance ville fx bestå af 300 meters opvarmning. 30 x 50 meter, hvoraf du svømmer de 10 baner uden udstyr, 10 med pullbouy og 10 med pullbouy og håndplader. Udsvøm herefter.

Udstyr til svømmetræningen

Svømmefødder/finner, en plade, finger pads, centersnorkel og pullbouy er de ting, som jeg personligt bruger i min træning. Centersnorkel er god, hvis du skal øve ben eller lave “skod” øvelsen. Pullbouyen har samme effekt som en våddragt vil have og giver dig opdriften. En plade kan du fx bruge hvis du skal øve ben. Så har du pladen foran dig med strakte arme og bruger dermed udelukkende benene.

Men igen… så spring ud i det. Jeg lover dig for, at du ikke vil være den eneste der svømmer andet end crawl til et triathlonstævne. Langt fra endda 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait