Hvordan indtages energiprodukter?

Skal du til at deltage i et løb eller stævne og er du i tvivl om, hvordan du skal indtage energi undervejs? Det kan nemlig godt være noget at en jungle at finde ud af, hvad der er godt og ikke godt.

Lad mig starte med at sige, at det er meget forskelligt, hvordan folk bruger energiprodukter og om de overhovedet bruger det. Samtidig er der også stor forskel på mærkerne og hvordan din mave reagerer. Et godt tip er altid at have afprøvet produkterne på forhånd. Gerne på en af dine længere træningspas. Grunden er at du nødig skulle stå på selve raceday og få dårlig mave undervejs, fordi din mave ikke kan lide det pågældende energiprodukt. Men lad os kigge lidt på, hvilke energiprodukter der findes og hvordan du kan bruge dem.

Gels:

PurePower har lige lanceret nogle nye gels, hvor der er tilsat vand. Og det er efter min mening længeventet. Det betyder nemlig, at du ikke behøver at skulle drikke vand efter indtagelsen. Ved de almindelig gels kan det godt blive lidt tykt og vammelt, hvis du ikke har noget at skylle efter med. De er fantastisk praktiske at have med på farten, de fylder ingenting og du kan have dem i lommen.

Men hvad gør gels så godt for? Gels er en hurtig og effektiv måde at få kulhydrater ind i kroppen og de fås både med og uden koffein. De nye som Purepower har lanceret er med koffein og kommer med tre forskellige smagsvarianter, hindbær, neutral og appelsin. Pssst… tag hindbær! Jeg er normalt ikke selv til gels og den klistrede konsistens, men dem her er jeg altså fan af. De gange jeg har brugt gels, da er jeg startet med den første efter 8km og så gået efter en hver 30 min derefter. Det er egentlig for at holde energiniveauet oppe og have nogle kulhydrater at løbe på og ikke gå “sukkerkold”.

Vingummier:

Vingummier eller chews som de også kaldes er FANTASTISKE! De smager som almindelig slik, men er letopløselige og smelter på tungen. Når jeg har brugt dem på løbeturen, skal jeg i hvert fald ikke tygge mange gange, før de er væk igen. Der er kulhydrater i dem, som giver dig energi på turen. Jeg plejer at spise en pose efter 8 km og så efter hver 30 min igen. Det plejer at være nok til, at jeg kan komme igennem et halvmaraton. Men mærk efter – du kan snildt tage en pose mere uden der sker noget ved det. Når jeg bare sidder herhjemme på hometraineren eller jeg bare er for nærig, så kommer der altså bare almindelige vingummier i en frysepose. Det tager lidt længere tid at tygge dem, men hvis du er ude og køre og skal op til fx flyvestationen, så kan du sagtens stoppe og lige spise en lille håndfuld, inden du tager dine intervaller.

Carborace:

Min favorit til cyklen er carborace. Jeg elsker den med hindbærsmag – det er som saftevand. Det drikker jeg løbende under mine cykelpas. Jeg går efter at drikke en omgang ( 50 gram fortyndet med vand) på en time og det fortsætter jeg med indtil, at jeg er færdig med cyklingen. Det gør at jeg holder mit energiniveau oppe samtidig med jeg også holder min væskebalance. Min plan er til Ironman at have en dunk foran med høj koncentration af carborace og skylle efter med vand, som man kan få undervejs på cykelruten. På den måde har jeg hele tiden carborace klar og der er nok kulhydrater og elektrolytter i, til at jeg udelukkende kan lave den fulde distance på det. Måske kommer jeg til at have nogle chews med til løb, men det har jeg ikke afgjort endnu.

Hvilket mærke skal jeg vælge?

Der er mange forskellige firmaer på mærkedet. Dem jeg selv har prøvet er High5, SIS, Cliff, Purepower og namedsport. Min mave kan slet ikke klare produkterne fra High5 og jeg er ikke fan af smagen ved namedsport. Purepower, som i øvrigt også er dansk, er min favorit uden tvivl. Indpakningen er praktisk, smagen god og de har samtidig alt, hvad jeg skal bruge. På den måde slipper jeg for at handle flere steder. Samtidig er det et klart plus, at Purepower nu også har gels, som ikke skal fortyndes og så endda i hindbær smag 😀

Mit råd vil være: prøv lidt forskelligt af og find ud af hvad der passer til dig. Brug dem i din almindelige træning på de længere turer og øv det med at indtage energi undervejs. Det er også her du finder ud af, hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...