Guide til dæktryk, slanger og dæk

Dæktryk, valg af slanger, hjul og dæk

I dag skal handle lidt om cyklen og dens dæk og slanger. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, hvor mange bar der skal være i ens cykel. Og hvornår skal man overhovedet tjekke dæktryk? Læs med i det nedenstående og bliv klogere på både det og hvilke dæk, hjul og slanger jeg selv bruger.

Hvor mange bar skal der være i dit dæk?

Det står som regel på siden af dit dæk. Det afhænger af, hvor bredt dækket er. Jeg kører selv med 25c dæk fra Continental og de skal pumpes til 6-7 bar. På min gamle tri cykel kører jeg med 23c dæk og det er knap der kan være 25c dæk, da der også skal være lidt frigang. Til et race vil jeg pumpe lidt ekstra bar i end til hverdag. Derudover vil jeg selv ved regnvejr kører med lidt mere bar end ved tørre veje.

Derudover skal du være opmærksom på at bar også afhænger af din egen vægt. Der er nogle beregnere på nettet, som kan beregne det mere præcist for dig.

Forskel på 23c dæk, 25c dæk og 28c dæk

Forskellen er primært at jo bredere dækkene er jo mere komfort og bedre vejgreb. Derudover skal du også være sikker på, at de kan være der og at der er plads til dem på cyklen. Jeg kører selv med Grandprix 5000 700 x 25c. De 700 angiver fælgstørrelsen og de 25c angiver hvor brede dækkene er. På min gamle tri cykel er det Grandprix 5000 700x23c jeg kører med. Det vil med lidt god vilje være plads til 25c, men man skal huske der skal være lidt frigang.

Hvilke slanger bruger jeg?

Af slanger bruger jeg selv 700X23-25c fransk ventil 60mm Continental. Dem kan jeg både bruge til raceren, min gamle tri og min nye tri. Du skal ved køb af slanger bl.a. være opmærksom på ventilens længde.

Hvor tit skal du tjekke dæktrykket?

Pump gerne din cykel hver gang inden du skal ud. Det er normalt at slangen taber luft. Ny tur, ny luft. Og husk det endelig inden mere seriøse races.

Hvornår skal du skifte dæk?

Når du kan se at de er slidte. Kig på dækket – har den fået en flad profil? Slidte dæk kan også være med til flere punkteringer og det gider vi ikke vel? Jeg vil mene, at der er 4000-5000km i de dæk jeg har. Men chancen for at de skal skiftes inden pga. skade fra sten eller andet er større end at jeg får dem slidt helt ned.

Hvilke hjul jeg kører med

På min tri cykel fra Canyon kører jeg med DT Swiss ARC 1600 dæk. De var med som standard på cyklen, så det med hjul er faktisk ikke noget jeg har nørdet så meget i. Det kan være det bliver det næste.

Hvorfor punkter man oftere i regnvejr?

Når det regner, så vil dråberne ramme små sten og sætte sig fast på dem Det betyder at den tungeste del af fx. en lille skarp sten vil være nederst. Det betyder at det dermed oftest vil være den skarpe eller spidse del der vender op. Derfor er der dermed også større chance for punkteringer ved våde veje.

Det var en ultra kort guide til dæktryk, bar og slanger. Hvis du har nogle spørgsmål, så skal jeg forsøge at svare på dem 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait