Hvad koster det at dyrke triathlon?

En guide og indsigt i, hvad det egentlig koster at starte op med at dyrke triathlon.

Det er ikke nogen hemmelighed, at det er relativt dyrt at starte op med at dyrke triathlon, men hvor mange penge du skal bruge er dog individuelt. Det afhænger også af om du allerede kommer fra cykelsporten og dermed har cyklen og udstyret her til. Eller du om allerede er svømmer og ejer svømmebriller, våddragt og hvad der hører til her. Derudover kan du købe dig fattig i udstyr og det er ikke alt, som du behøver i starten eller for at være med i triathlon verdenen.

Jeg har selv været i sporten i et års tid nu og startede selv ud med løb og cykling. Svømning kom først til senere og det er først nu i år efter genåbningen, at jeg har lært at svømme bare en smule crawl. En svømmer ville nok mere sige, at jeg ligner en klumpfisk på afveje, men altså jeg kommer da fremad 🙂 Jeg tænkte selv i starten, at jeg ville holde mit forbrug på et minimum, men det holdte ikke mere end et par måneder. Jeg har bl.a. købt banditten på billedet nedenunder fra ny og den var ikke helt billig.

Hometrainer

Det er ikke et must med en hometrainer, men når vinteren nærmer sig og det bliver koldt, mørkt og vådt udenfor så kan den stærkt anbefales. Selv om sommeren kan den anbefales, da vejret jo ikke altid er til at regne med i Danmark. Derudover er den fantastisk til at køre intervallerne på. Jeg synes personligt, at det er mere intenst og man får virkelig max ud af sin træning. Udenfor skal man tilpasse sig omgivelserne og trafikken – det skal man ikke indenfor. Jeg har selv en hometrainer fra Tacx. Den kan bl.a. købes her. Jeg har skrevet et indlæg tidligere om valg af hometrainer, hvis du er i tvivl om, hvilken du skal vælge. Hometrainere kommer i alle mulige prisklasser, men du kan sagtens få en rimelig en til 3000kr.

Bikefit

I og med man skal sidde i mange timer på sin cykel til en Ironman, så er det også vigtigt at man sidder korrekt. 6 timer på en cykel hvor man sidder forkert, kan hurtig give nogle problemer med fx ens nakke og ben. Derudover kan det også have betydning for dit løb efterfølgende, hvordan du sidder på cyklen. Så for at give dig selv de bedste forudsætninger både i træningen, til race og i løbedelen så vil jeg klart anbefale dig at få et bikefit. Jeg fik selv lavet et på min Canyon cykel ved Endurancesport. Det var faktisk først efter 10 måneder i cykelsporten, at jeg fik lavet et bikefit. Grunden til det var at jeg vidste, at jeg ville investere i en ny cykel inden Ironman Copenhagen og derfor tænkte det bedst kunne betale sig at give de penge ud, når jeg havde den cykel, som jeg ville bruge. Bikefit ved Endurancesport koster 1800kr.

Cykel

Her kan du enten vælge at have en racer, hvor du sætter bøjler på eller investere i en tri cykel. Personligt har jeg både en tri cykel og en racer. Jeg synes det er rarere at cykle på raceren, når det er i grupper med andre og det er rart at kunne veksle lidt engang imellem. Fordelen ved en tri cykel er klart aerodynamikken, som bliver betydeligt bedre og det betyder også du sparer kræfter. Og det kan altså godt betale sig ved den fulde distance som trods alt er 180km. Jeg gav 33.000kr for min tri cykel med pedaler, ny sadel, drikkedunksholder, holder til cykelcomputeren. Derudover har jeg en racercykel fra BMC, som jeg købte som et år gammel af en længere oppe af vejen. Den gav jeg 8.000kr for. Ps… Husk cykelforsikring.

Udstyr til cyklen

Af udstyr til cyklen har jeg en cykelcomputer, Garmin Edge 820 og holder til denne. Derudover selvfølgelig wattmåler, censor, slanger, nye dæk, co2 pumpe, fodpumpe, rengøringsprodukter, stativ til cyklen og meget andet. Jeg vil gætte på jeg har brugt omkring 6000kr.

Cykeltøj

Her er det nødvendigt med nogle gode cykelbukser. Jeg har selv købt nogle fra fusion og assos. Jeg har vel 5 par cykelbukser med, hvilket er meget rart om sommeren, når man har lidt flere cykelturer på landevejene og ikke gider vaske tøj konstant. Derudover har jeg brugt penge på cykelhjelm – Abus gamechanger. Den står til 1249kr ved cykelexperten. Solbriller (også selvom solen ikke skinner). De er gode til at tage noget af vinden og alle de små dyr om sommeren. jeg købte et par fra Oakley og gav omtrent 1000kr. Derudover er cykeltrøjer og cykelstrømper også et must. Også gerne en vindjakke og bukseben som også er fantastiske. Jeg tør ikke helt regne på, hvad jeg har brugt af penge på cykeltøj. Vi er oppe omkring de 10.000kr med solbriller, sko, hjelm og tøj. Det kan gøres billigere – ingen tvivl om det.

Coaching

Jeg valgte efter et halvt år på egen hånd at få en coach til at lave mine programmer. Det er en fantastisk investering og det bedste jeg har gjort for mig selv længe. Det koster 650kr om måneden og er så godt givet ud. Derudover er jeg medlem af Tri club Denmark, som koster 2.000kr årligt. Her igennem får jeg min svømning og svømmeundervisning og samtidig licens til stævner.

Svømning

Her skulle jeg praktisk talt købe alt. Svømmebriller, badehætte, badedragt, svømmetaske, pull bouy, svømmefødder, fingers pads, center snorkel, våddragt, havtaske og neopren fødder. Næsten alt købte jeg ved danske Watery. For alt mit udstyr her til har jeg givet omkring 5.000kr, men selve våddragten kostede også 3.200kr og udgør derfor en stor del af budgettet. I forhold til svømningen da svømmer jeg primært med klubben, hvor der er undervisning.

Løb

Løb var faktisk en af de ting, hvor jeg havde alt, fordi jeg var løber i forvejen. Så her var der gudskelov ingen ekstra udgifter.

GPS ur

Jeg havde forinden et Garmin ur fenix 5s, men valgte at skifte til et triathlon ur i vinters i stedet. Egentlig primært pga. batteritiden. Jeg har nu et Garmin Forerunner 945. Det står til omtrent 4.000kr

Energiprodukter

Her er jeg så heldig at have et samarbejde med PurePower, hvor jeg får alle de energiprodukter, som jeg skal bruge. Jeg bruger carborace, hydrotabs, kosttilskud og energisnacks. Det kan hurtig blive en dyr udgift med energiprodukterne, men det er værd at få det med ind i din træning og øve, hvilke produkter der fungerer for dig inden selve raceday.

Stævner

Det er ikke billigt at deltage i stævner. Copenhagen Ironman gav jeg omtrent 5.000kr for. Kalvebod tri 1/4 kostede 650kr og dertil kommer der licens på 100kr pr. stævne, hvis du ikke er medlem af en klub. Til selve stævnet er det også en god ide at have en tri dragt, som er en dragt du kan have på under hele stævnet. Jeg købte en fra fusion på tilbud til 700kr. Derudover er det smart at købe et løbebælte til stævnerne. Så for selve stævnerne har jeg givet 6300kr ish for Aalborg tri, Kalvebod og Copenhagen Ironman.

Du kan sagtens gøre det meget billigere end jeg har gjort. Jeg er på sin vis gået all in. Det går lidt mere op for mig, når jeg kigger ovenstående liste igennem. Pyt. Jeg har ikke købt det hele på en gang, men løbende og i takt med at sporten voksede på mig. Så lad det endelig ikke afholde dig. Det er slet ikke nødvendigt med ny cykel, dyr våddragt osv. Det er en smagssag og op til hver enkelt, hvor meget man vil give for det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait