Hvilke løbesko skal jeg vælge?

Lidt om hvilke slags løbesko der findes, hvilke løbesko du skal vælge og hvilke jeg løber i selv

Dagens indlæg omhandler valg af løbesko og hvilken sko du bør vælge. Det kan nemlig være noget af en jungle at skulle vælge sko og første tip er: vælg ikke sko udelukkende ud fra, hvilken der er pæn.

Og hvorfor nu ikke det? Vi ved da alle at lækkert tøj og sko er det bedste. Hvem gider at løbe i et par kiksede løbesko i øvrigt? Du skal vælge dine løbesko ud fra, hvilke der passer til dine fusser. Jeg kan også sagtens komme med nogle anbefalinger til gode løbesko, men fordi jeg synes de er gode til min fod, så er det ikke sikkert de er gode til din. Din og min fod er højst sandsynlig ikke ens. Jeg anbefaler derfor altid, at man får lavet sig en løbetest i forbindelse med skokøb. På den måde er du sikker på, at du løber i de ”rigtige” sko. Eller i hvert fald dem der passer til netop din fod. De forkerte sko kan hurtig være med til at gøre løbeturen kort og på sigt medføre skader.

Hvilke sko bruger jeg?

Det vil næsten være synd at trække dig igennem alle mine løbesko, for hånden på hjertet, så har jeg nok lidt rigeligt derhjemme i skabet. Men jeg vil rigtig gerne give dig nogle bud på nogle gode neutrale løbesko og forklare lidt om, hvorfor jeg netop bruger den sko og hvornår jeg bruger den.

Der er nemlig forskel på, hvilken sko jeg bruger til mine tempoturer, mine intervaller, bakketræning, jog eller lange turer. Fællestrækkene fra mine sko er at de alle er neutrale løbesko – jeg lander fladt og lige og hæler hverken til den ene eller anden side (pronation).

Hvilke løbesko skal jeg vælge? Kirstine står med to sko på fødderne
Novablast & next % 2

Tempotuer/intervaller

Når der skal lidt fart på fusserne så bruger jeg gerne Nike zoomfly 3 eller Nike air zoom tempo next %.

Nike zoomfly 3 har jeg i to forskellige farver og det er vitterligt min yndlingssko. Den er smal, sidder godt på foden og samtidig er der en carbon plade i. Carbonpladen er med til at give en optimal støddæmping og samtidig give fremdrift. Det føles vitterligt lige 5% lettere at løbe i de her sko. Det er en neutral sko med et drop på 8mm og den findes i et utal af farver.

Nike air zoom tempo next % er også en fræk sko. Og det kan man altså godt sige om sko! Modsat zoomfly 3 så har denne ikke en carbonplade i sig, selvom man skulle tro det. Det føles som om man at hopper afsted, som at man lige bliver skudt afsted. I den her sko kan jeg bare ikke løbe langsomt – det føles umuligt. Det er som at sætte sig ind i en Lamborghini – der skal fart på 🙂 Skoen er ikke stiv i det som zoomfly 3 og jeg tænker, at det må være fordi der ikke er en carbonplade i.

Der er også tale om en neutral løbesko med et drop på 10mm. Eneste minus ved denne sko er at man virkelig kan høre, at du kommer løbende. Man kan bare ikke løbe let i den her sko. Så jeg ville ikke vælge denne sko, hvis du er på skovtur og bare vil nyde stilheden og fuglene.

I begge af de ovenstående sko er der omtrent 800-1000km. Som en tommelfingerregel. Du skal altid huske at kigge på skoens stand og være lidt kritisk. Vi vil ikke have skader, som vi kunne have undgået ved at sende skoene på pension, når tiden var.

Lange turer/jog

Til de lange rolige turer er min all time favorit Nike React Infinity Run Flyknit 2. Virkelig en sko der ikke skuffer. Skoen føles dejlig behagelig og stabil at have på og samtidig giver react skummet en følelse af fleksibilitet. Det føles let og behageligt at løbe i skoen – det er virkelig en sko, som man ikke vil have af igen. Det at der er tale om en stabil sko med god støddæmpning gør at det er en sko jeg altid tager med ud på rolige lange turer. På anden pladsen kommer mine NovaBlast Platinum fra Asics 🙂

De er faktisk forholdsvis nye i min samling, da jeg ikke tidligere har været fan af sko fra Asics. Kort sagt så har jeg fundet løbesko fra Asics tunge og trælse at løbe med. Det er dog som om at Asics har været igennem en forandring og deres sko er noget helt andet, end hvad jeg husker dem. NovaBlast er en neutral let sko, som virkelig gør jobbet. Skoen føles let at løbe med og samtidig giver den den stabilitet, som jeg har brug for på de længere turer. Skoen har det Asics kalder for Flytefoam, som skulle være med til at give fremdrift og den der ”bounce” effekt.

Konkurrence

Mine babys. De eneste sko der har fået lov til at stå i deres originale kasse gemt væk fra de andre. Endnu en sko fra Nike. Nemlig Nike ZoomX Vaporfly Next % 2. Av en fræk sko. Jeg har den i den hvide model og det gør den altså ikke mindre fræk. Den har en kulfiberplade i sig og Zoom X-skum og den leverer altså bare hver gang. Fremdriften er fantastisk og samtidig er det som at løbe uden sko. Skoen vejer kun 187 gram, hvilket må siges at være næsten ingenting. Det er en sko man med lidt god vilje godt kan løbe et marathon i, støddæmpningen er tilstrækkelig til det. Jeg vil kalde den for en let supersko 🙂

Det eneste minus er stabiliteten i skoen – ved turer på plus 30 km synes jeg godt, at man kan mærke at det er en super let og blød sko. Der vil jeg godt kunne bruge lidt mere stabilitet. Min næste racesko bliver et par fra Asics, som jeg har kigget på længe. Metaspeed sky hedder modellen. Asics har forsøgt at lave deres eget ZoomX skum og det skulle efter anmeldelserne at læse virke. Metaspeed sky skoen skulle have en smule mere stabilitet i sig end Next % 2 og derfor tænker jeg også, at det er den sko der skal bære mig gennem min første ironman.  

Det er trods alt et marathon vi taler om og det er mange skridt man skal tage. Ingen af de førnævnte sko er billige, men når man nu vælger at kaste sig selv ud på så lange distancer, så kan man lige så godt give ens ben og fødder de bedste forudsætninger ikke? 🙂

Hvorfor ikke bare et par sko?

Grunden til at jeg veksler mellem mine sko er fordi, at jeg på den måde også aflaster mine ben. Ment på den måde, at du ved at skifte sko også belaster dine ben på forskellige måder – eller aflaster dem. Så du ikke altid får stødene præcis det samme sted. Variationen giver dine ben de bedste forudsætninger for at undgå skader. Løb i sig selv er ensidigt og det er de samme muskler og sener der udsættes for den samme belastning igen og igen. Men ved at skifte imellem dine sko, så kan du også omfordele belastningen så stødene ikke rammer samme sted hver gang.

Som jeg nævnte før, så er der også forskel på droppet i skoene og det i sig selv kan også gøre en forskel for hvordan du lander.  Det du skal kigge efter, når du går efter at købe forskellige sko, er det skoens drop og graden af pronationsstøtte. Fx nytter det ikke noget du løber i Asics Novablast og Nike React infinity med det formål at omfordele belastningen. Dette da skoene er meget ens i deres opbygning og derfor vil belaste din krop på stort samme måde. Det kan godt gå hen og blive lidt nørdet, men tag det med dig hvis du synes du kan bruge det til noget.

Tak fordi du læste med.

KH K 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait