Tips til at løbe i sommervarmen

Hvordan kommer du ud af døren på trods af sommervarmen?

Har du svært ved at motivere dig selv til at komme ud og løbe, når det er varmt udenfor? Jeg kan i hvert fald godt selv have det på den måde. Det er ikke just det fedeste at skulle ud, når man allerede er gennemblødt af sved inden man starter. Men træningen skal jo passes alligevel, så hvordan kan du få det til at lykkes? Hvordan kommer du ud af døren på trods af varmen?

Et enkelt svar vil være bare at gøre det. Men hvis det var simpelt, så havde man jo “bare” gjort det. Jeg har selv måttet arbejde en del med det mentale aspekt. Den mentale udfordring kan være lige så stor som den fysiske. Oftest er det os selv, som sætter stopklodserne i og ikke fysisk vores krop. Lad mig komme med et eksempel fra virkeligheden.

Hvis du inden en løbetur tænker, at det bliver en hård tur, det bliver træls og dine ben bare ikke er der, jamen så bliver turen sandsynligvis også sådan. Det har du jo allerede besluttet dig for mentalt og det er det du er indstillet på. Jeg kommer fx ikke igennem en Ironman uden at blive presset mentalt. Der er jeg nødt til at have arbejdet med mig selv mentalt inden, være klar til presset. Være klar til at heppe på mig selv – jeg kan fandeme godt! Og ja også i træningen op til. Jeg ved ikke, hvor tit jeg har øvet mig i at heppe på mig selv, rose mig selv og danse lidt foran spejlet derhjemme, når jeg faktisk gjorde noget jeg ikke troede, at jeg kunne. Det kan være små ting – at klare mig gennem 20 bakkeintervaller i 25 graders varme, holde et bestemt pace o.l.

Mit mindset spiller virkelig en afgørende rolle og jeg kan selv mærke, hvordan det påvirker mig og min præstation, hvis en fra løbeholdet har ”nej hatten” på fra start. Det smitter af. Også selvom jeg selv har ”ja hatten” på og er klar til at præstere. Din krop ved ikke, at du måske har sat et label på dig selv om at du ikke er en person, der træner om sommeren eller om vinteren. Så i stedet for at sige, at du ikke er typen der løber i varmen, så sig i stedet at du bare ikke har lært det endnu. Kroppen gør stort set bare, hvad den får besked på.

Så ja det kan da godt være der er varmt udenfor, men hvis du giver din krop de bedste forudsætninger, så skal den også nok bære dig igennem dagens træningspas. Bliv ved med at fortæl dig selv, at du sagtens kan løbe i sommervejret, og så lover jeg dig for at det skal du nok komme til. Og på et tidspunkt, når du har sagt det nok gange til dig selv, så tror du også selv på det. Som sagt foregår meget mentalt.

Væske og afkøling på turen

Husk væske og salt på de længere turer. Hvis du mister bare et par procenter af din væskebalance så falder din ydeevne også drastisk. Så husk det nu. Indlæg vandposter på din tur. I København er der fx 60 gratis vandposter fordelt ud på byen, som du kan benytte dig af.

Du kan faktisk se vandposter på din telefon i ”google maps”. Ret smart. Ellers så løber nogen fra løbeholdet med nogle smarte blå drikkedunke, ”Soft flask” googlede jeg mig til at de hedder. De er ret så handy, at løbe med og på den måde har du væske på dig hele tiden. Du kan enten have den i sidelommen på dine løbebukser eller i hånden. Og ellers er der muligheden for en væskevest. Den ser sådan her ud.

Det vi ellers har gjort på de helt varme sommerdage i løbeklubben er, at indlægge en dukkert i vandet. Så har vi fx løbet til Bryggen, havnebadet ved Fisketorvet eller Valbyparken. Så er kroppen dejlig nedkølet og klar igen.

Hvis du ikke er så privilegeret, som jeg og bor omringet af vandposter så slæb din kæreste, søster eller veninde med ud på turen. Så kan de cykle ved siden af dig med vand og på den måde har du både væsken tæt på, selskab og support. Ren win/win hvis jeg skal sige det.

Læg tøjet og gearet klar

Hvis du aftenen inden ved, at du skal ud på tur, så læg tøjet klar. Find en behaglig t-shirt, der kan aflede varmen, nogle shorts (måske nogle luftige nogle af slagsen), strømper, sko, headset og læg det klar. På den måde skal du ikke tænke over at du skal ud og løbe. Så er det bare at stå op og komme ud af døren. Og vi kender vel alle, at når man først er ude af døren, så går det jo egentlig meget godt. Jeg synes selv, at det bedste er at man nærmest ikke når at tænke over løbeturen før Garmin uret står til at løbe. En bonus ved morgentræning er også, at så er træningen klaret inden solen for alvor for fat og du har ”fri” resten af dagen og der er ingen bagkant i forhold til træningen. Du kan bruge dagen præcis, som du vil.

Hvornår skal man løbe på dagen?

Jeg vil selvfølgelig ikke anbefale, at du går ud lige præcis kl 12.00, hvor solen er på sit højeste (så skal du i hvert fald også huske solcremen!). Det er køligst om morgenen og start formiddag og det kan være mere behagligt at løbe i køligere temperaturer. Det samme gør sig gældende om aftenen. Men jeg synes også, at det er en god ide at øve sig i at løbe i solen og indtage væske imens. Grunden her til er at, den dag du står og skal deltage i et race, så ved du ikke hvordan vejret er:)

Når jeg skal gennemføre en hel ironman, så kan jeg ikke undgå middagssolen. Jeg har et valg og det er at fortsætte og være ude i solen. Hvis jeg så ikke har øvet at løbe og cykle i varmen og drikke tilstrækkelig væske, så kan det gå galt i forhold til mit væske indtag og saltbalance. Personligt bruger jeg “carborace” fra PurePower. Der er salt, mineraler og kulhydrater i og det er let at blande op med vand. Det er faktisk det eneste jeg har tænkt mig, at benytte mig af under Ironman. Men øv det – afprøv hvad der virker for dig inden selve raceday. Det er lidt som, at man aldrig vil tage nogle helt nye sko på til et løb. Så skal du ligeledes heller ikke afprøve at løbe i middags solen for første gang til et officielt løb. Prøv det af inden og væn dig til det. Som sagt så skal din krop nok bære dig igennem træningspasset, så længe du passer godt på den.

God tur i sommervarmen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait