Om at være sin egen værste fjende

Tanker om at ændre sit forhold til sig selv og gøre noget godt for sig selv 

Av den var værre. Sikke nogle store ord at begynde med, men det er ganske enkelt temaet for i dag. Take it eller drys lidt glimmer på og tag det alligevel.  

Hvis du er en af de personer, som altid har haft et godt forhold til dig selv og haft følelsen af at hvile i dig selv, så læs alligevel med for at blive lidt klogere på os andre, som ikke altid har haft det på den måde. For os hvor det har været en mental rejse, som vi har skullet bevæge os ud på. Jeg fortæller gerne min rejse og kommer med nogle bud, på hvad du kan gøre i det daglige. Du kender dig selv bedst og ved bedst, hvad der giver mening for dig og hvad der ikke gør. Selvom den overordnede tematik er den samme, så er vores rejse med garanti ikke ens, men derfor kan vi jo godt hjælpe hinanden godt på vej i junglen og forhåbentlig ud på den anden side.  

Har du prøvet at dunket dig selv oven i hovedet, fordi du føler at du har fejlet? 

Mon ikke vi alle har prøvet det! You live and you learn  – det er det smukke ved livet. Hvor kedeligt ville det ikke være, hvis livet var lineært? Jeg ville i hvert fald kede mig og det er vel ikke meningen med, at jeg er blevet sat på denne jord. At jeg skulle kede mig altså. Der var et sidespor og en af mine egne hundrede refleksioner. Vi skal tilbage til det med at opleve at have fejlet. Tør du stå ved, hvis du har fejlet? Det gør jeg. Jeg har fejlet i mit liv – det vil jeg ikke lægge skjul på.

Jeg har truffet uhensigtsmæssige og impulsive beslutninger for mig selv. Beslutninger som jeg efter ville ønske, jeg kunne ændre. Handlinger som har gjort ondt på andre – men jeg er ikke fejlfri og jeg har lært af mine tidligere beslutninger og er vokset med dem. De har været med til at gøre mig til den, som jeg er i dag og det er jeg taknemlig for. Jeg har lært, at det er okay at blive ærgerlig over sig selv, ganske kort, for så at bevæge sig væk fra det. Men hvorfor bevæge sig væk? Kan vi ikke lære noget af vores fejl? Jo, det kan vi, men det nytter heller ikke noget at blive ved noget, som måske er negativt forbundet med os. Negativ energi avler negativ energi og det kan let blive en ond spiral, som man sidder fast i. 

Lad os tage et eksempel

Du er på en vægttabsrejse – du har besluttet dig for at nu vil du ændre din livsstil og have smidt de 5kg, som du altid har været træt af. Satans kilo også da! Kunne vi ikke bare svinge tryllestaven og vupti, så var de ude i universet? Gid man kunne ikke? Men sådan hænger det bare ikke sammen – det er på med arbejdshandsken.
Nå, men på denne rejse har du lagt dig en langsigtet plan og måske endda indgået i et samarbejde med en der er uddannet indenfor området og som kan støtte dig i din rejse. Planen er lagt og det burde være ligetil. Du skal bare gøre sådan og sådan og så om 6 måneder står du med din drømmevægt og nye livsstil – ingen bump på vejen, ikke så mange dikkedarer (for jer som også dansede rundt til den sang på minibar). Men sådan er livet bare sjældent.

Livet går sjældent 100 % som vi forestiller os, men gudskelov kan vi selv vælge hvordan vi tackler udfordringer undervejs. Lad os tage et scenarie, hvor du en uge har ”syndet”, afveget fra planen og vægten siger plus et kilo. Du kan enten vælge at blive ked af det, slå dig selv oven i hovedet (ikke bogstaveligt!) og forblive i det hul og tænke, at så kan det også bare være lige meget det hele. Måske endda spise lidt ekstra for at trøste dig selv for så at blive mere ked af det og måske ende med at tænke, at du måske selv ikke kan tabe dig. Det er hvad jeg vil kalde en negativ spiral – dine tanker tager overhånd og fører flere negative tanker med sig. Og hvem gavner de? I hvert fald ikke dig og heller ikke andre.  

Hvis jeg stillede dig spørgsmålet om hvordan du ville reagere, hvis din veninde kom grædende til dig og var ked af at hun havde fejlet – hvad ville du så gøre? Dømme hende og skælde ud? Næppe! Med stor sandsynlighed ville du trøste hende og være kærlig og støttende. Hvis det ville være det logiske at gøre overfor andre, hvorfor så ikke også gøre det overfor dig selv? Du er også vigtig her i livet og du fortjener om end din egen selvkærlighed. Vi ved allerede at dømme og skælde ud ikke virker – og det virker heller ikke overfor dig selv. Frem med selvkærlighedskasketten – det er okay at pleje sig selv og være der for sig selv.   

Men hvad kan du så gøre for at ændre på dine handlemønstre og tanker? 

Det er ikke ligetil – det kan jeg lige så godt sige. Men jeg ved at du sagtens kan. Jeg kunne og så kan du også. Start med at bringe de positive tanker frem i dit liv. Situationer hvor du normalt ville være blevet sur, gal, vred og skældt ud – tænk over hvad du reelt får ud af at blive vred eller sur. Den følelse i kroppen – hvad giver den dig? Gør den dig glad? Næppe! Så giv slip på den – accepter at den kom og lad den gå igen. Ud ad døren lige så hurtig, som den kom ind. Tænk på situationer, hvor du stresser pga. tidspres måske.

Hvordan tackler du uvante situationer?

Gavner det at du ryger op i det røde felt og stresser endnu mere? Tillader du stressen at få frit spil? Ofte tænker vi ikke klart, når vi lader stressen få frit spil og tingene går bestemt ikke hurtigere af den grund. Så prøv næste gang hvor du står i en presset situation at slap af i situationen. Før et race, som kan være stressende og inkludere fx en punktering, kan det være en god ide at visualisere dig, hvordan dagen kommer til at gå. I første skiftezone gør du sådan og sådan. Og hvis uheldet er ude – hvad gør du så? Tænk alt igennem inden og forestil dig de forskellige scenarier – forbered dig på et punkteret dæk, så det ikke er noget nyt.  

Min pointe med ovenstående er at du kan ændre dit forhold til dig selv og din måde at tackle ting på alene ved at gøre andet end du plejer. Vil du være et mere positivt og selvkærligt menneske? Så gør andet end du plejer. Tænk anderledes – reagerer overfor dig selv, som du ville overfor din bedste veninde. Du er vigtig og fortjener al kærlighed i verden for netop bare at være dig. 

Det var det… for denne gang.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait